• home
 • video
 • pas verschenen

  De pleidooien zijn binnen: Wie verdient een prijs op het Sportgala?

  Dit worden de hoofdrolspelers op het Sportgala

  De top 3 van genomineerden voor de Sportman en -vrouw en de Ploeg- en Coach van het Jaar zijn bekend. Omdat een jaar soms te lang is om alles te onthouden, krijgt u hulp van enkele Sporza-journalisten. Waaraan hebben de hoofdrolspelers hun nominaties verdiend?

  Sportman van het Jaar

  Eden Hazard

  Frank Raes: "Op het veld flirt hij met genialiteit. Naast het veld is hij op zijn manier een goede leider. Hazard was op het beste Belgische WK ooit de beste Rode Duivel. Als voetballer komt hij als profiel het dichtste bij Messi. Niemand draait sneller om zijn as op de kleine ruimte."

   

  "Hij is geen eeuwige speelvogel zoals een Carcela. Op het veld zie je de concentratie. Naast het veld heeft hij iets onaantastbaars. Hij blijft altijd zichzelf, is grappig, komt voor zijn mening uit en heeft persoonlijkheid. Een goed Belgisch uithangbord."

  Koen Naert

  Maarten Vangramberen: "Koen Naert verdient de titel van Sportman van het Jaar omdat hij op het EK goud behaalde op de meest mythische afstand, de marathon. Bovendien in een hele mooie tijd: onder de 2 uur en 10, een kampioenschapsrecord, en gelopen in moeilijke, warme omstandigheden."
   
  "Naert is als sportman een voorbeeld voor velen : een spartaans leven, vaak eenzaam maar gedreven door een ongelooflijke passie. Bovendien heeft hij nog eens het hart op de juiste plaats: na de aanslagen in Zaventem melde hij zich als verpleger spontaan aan bij het brandwondencentrum. Een verhaal dat overal gretig werd opgepikt en heel Europa rondging."

  Bart Swings

  Bert Sterckx: "Bart Swings verdient zijn plaats omdat hij België voor het eerst in 20 jaar (na nederbelg Bart Veldkamp) een medaille bezorgde op de Winterspelen. Voor een Belgische wintermedaille pur sang was het zelfs teruggaan tot 1948."

   

  "Zijn ambitie was altijd om uit Pyeongchang een medaille mee te nemen en hij wist dat de kans het grootst was op de massastart. Swings doet al jarenlang grote opofferingen voor zijn sporten, want ook in de zomer presteert hij in het skeeleren, zoals dit jaar nog op het WK."

  Sportvrouw van het Jaar

  Nina Derwael

  Inge Van Meensel: "Als je objectief de resultaten van Nina Derwael bekijkt, zie je dat ze sinds het EK van vorig jaar ongeslagen is aan de brug met ongelijke leggers.  Vergeet niet dat turnen een van de belangrijkste olympische sporten is, waar België geen enkele traditie heeft."

   

  "Als grote favoriete en met alle druk van dien heeft ze haar Europese titel verlengd en is ze wereldkampioene geworden aan de brug. Twee historische prestaties, want nooit eerder door een Belg gepresteerd. Bovendien pakte ze zilver op het EK op de balk en werd ze 4e op het WK allround. Ze kan zo focussen, alles uitschakelen en dat op haar 18e."

  Nafi Thiam

  Kris Meertens: "Nafi Thiam bewijst telkens opnieuw dat ze de beste is. Aan de top komen, is moeilijk, maar er blijven is nog veel moeilijker. Na haar olympische en wereldtitel heeft ze met haar Europese titel de triple gerealiseerd."

   

  "Het lijkt misschien wat minder dan voorheen, maar zij kan er niet aan doen dat het “maar” een EK was. Bovendien komen haar grootste tegenstandsters uit Europa. Ze heeft dus de concurrentie van het WK gewoon opnieuw verslagen."

  Emma Meesseman

  Kris Meertens: "Emma Meesseman is wereldtop, net als Derwael en Thiam. Ze heeft alleen een beetje de pech dat ze uitblinkt in een ploegsport, dan worden je prestaties wat over het hoofd gezien."

   

  "Meesseman is de MVP van de Euroleague en wordt in de hele wereld bejubeld. Ze is de spilfiguur bij zowel de Belgian Cats als bij Jekaterinenburg. Als het erom gaat, gaat de bal naar Meesseman. Emma is een enorm talent, met stalen zenuwen en ze kan het afmaken op de grote momenten. Dat is eigen aan wereldtoppers."

  Ploeg van het Jaar

  Rode Duivels

  Frank Raes: "De drie genomineerde ploegen presteerden uitzonderlijk, maar als 2 miljoen landgenoten kijken en je kan dan zo presteren, dan verdienen de Rode Duivels deze prijs. Ze behaalden het beste resultaat ooit op een WK."

   

  "De match tegen de Sovjet-Unie in 1986 was de referentiematch voor de Rode Duivels in de 20e eeuw. Die tegen Brazilië is die voor de 21e eeuw. We zullen die match nooit vergeten. Als ploeg waren dit de beste Rode Duivels ooit."

  Belgian Cats

  Carl Berteele: "De Rode Duivels hebben wel brons gepakt op het WK, maar dat was na al die jaren toch wel een klein beetje verwacht. Wat de Belgian Cats gerealiseerd hebben, dat hadden maar weinig mensen zien aankomen."

   

  "Die ploeg heeft de voorbije jaren enorme stappen vooruit gezet. Ze hebben resultaten behaald en op wereldvlak moeten de Cats eigenlijk alleen maar onderdoen voor de VS en Australië."

  4x400 meter

  Kris Meertens: "De Belgian Tornados staan er al sinds 2008. De tweeling is de basis en er zijn andere jongens bijgekomen die perfect geïntegreerd zijn."

   

  "De VS of Jamaica, die hebben individueel 4 betere lopers, maar die hebben geen teamgeest. Als de Belgen op de piste komen, zie je ook dat er een echt team staat. Bovendien hebben Kevin en Jonathan Borlée en ook Jonathan Sacoor individueel gescoord en ook nog alles gegeven voor het team. Hun nominatie is zeker terecht."

  Coach van het Jaar

  Vital Heynen

  Marc Willems: "Niemand van de stemgerechtigden weet exact wat de impact is van een coach op de prestatie van een ploeg of een atleet. Het is onmogelijk te zeggen hoe groot het aandeel van een coach is. Ik kan dus alleen afgaan op de prestatie."

   

  "Dan zie ik dat Vital Heynen in een olympische ploegsport – nota bene in een land dat op apegapen lag qua nationale ploeg – goud wint op het WK. Voor mij is goud nog altijd hoger gerangschikt dan het brons van de Rode Duivels. Daarom is Heynen voor mij de Coach van het Jaar."

  Roberto Martinez

  Frank Raes: "Alleen al omdat hij de "Gouden Generatie" naar een derde plaats op het WK heeft geleid, verdient hij het om bij de genomineerden te zijn. Hij heeft iets glads, maar vangt zo veel kritiek op, laat zich niet opjagen en beschermt de spelers."

   

  "Het resultaat bepaalt veel. Als hij tegen Japan geen geluk heeft, liggen de Rode Duivels uit het toernooi. Maar nu was het een van de mooiste 30 minuten van het jaar. Dat hij geen Belg is, stoort me niet. Als coach van de nationale ploeg hebben we hem zelf binnengehaald. En hij doet enorm zijn best om te integreren."

  Philip Mestdagh

  Carl Berteele: "Sinds hij de sportieve leiding heeft, zijn de Belgian Cats
  alleen maar in stijgende lijn gegaan. Hij heeft echt een team neergezet. Er is zelden of nooit ruzie in de ploeg. Dat vertaalt zich vooral in het spel van
  Meesseman, die scoort en laat scoren. Er is niemand die voor zichzelf speelt."

   

  "De opmars van de Cats is bovendien heel snel gegaan met hem als coach. Het succes van de nationale ploeg hangt heel nauw samen met het werk van Mestdagh."