• home
 • video
 • pas verschenen

  Voetbalmakelaars: "Willen snel een wettelijk kader creëren"

  0 / 0

  De Belgische Federatie van Voetbalmakelaars (BFFA) heeft vandaag haar plannen uit de doeken gedaan. "We willen in overleg met alle betrokken instanties een beter kader creëren om binnen te werken", klinkt het bij de makelaars.

  De BFFA wil fungeren als een soort kwaliteitslabel voor makelaars. Elke makelaar die dat wenst, kan zich aansluiten. "Er zijn wantoestanden gebeurd, maar we hebben een lijn getrokken. We vertrekken nu vanaf nul en dit is een nieuw begin", zegt BFFA-voorzitter Jesse De Preter.

   

  De makelaars beseffen dat er veel werk voor de boeg is. "Op het vlak van wetgeving staan we lichtjaren achter. Het is een complex kader, maar als de betrokken partijen het grotendeels eens zijn, moeten we toch snel tot een wettekst kunnen komen."

   

  "Het plan van minister Muyters was alvast een goeie aanzet om het debat te lanceren. Er is nu momentum om iets te veranderen. De komende 18 maanden moeten we reuzestappen vooruitgezet hebben. Anders hebben we gefaald."

  Vaesen: "Dringend blazoen oppoetsen"

  Nico Vaesen is de vicevoorzitter van de BFFA. "In oktober zijn we allemaal wakker geworden in een andere voetbalwereld, waarin de makelaars in een uiterst negatief daglicht geplaatst zijn. We moeten dringend ons blazoen oppoetsen en daarvoor is overleg met alle instanties nodig", weet Vaesen.

   

  "De stem van de makelaars werd niet echt gehoord. Daarom vonden we het nodig om een vereniging op te richten die opkomt voor onze rechten en rond de tafel kan zitten met alle betrokken instanties. Zo kunnen we ons vak beter reglementeren in een goeie verstandhouding met alle partijen."

   

  "Met de BFFA willen we een aanzet geven om in een propere business te werken. Wij leveren heus wel goed werk. Er is nog veel overleg nodig, maar je moet ergens beginnen."

  De Koster: "In Engeland is transparantie groter"

  Ook Patrick De Koster, manager van onder meer Kevin De Bruyne, sluit zich aan bij de BFFA. "Dat zullen niet alle makelaars doen", beseft De Koster. "Maar naar de toekomst toe vind ik het belangrijk om toe te treden en een signaal te geven."

   

  "Er zijn veel partijen met een eigen mening. Nu moeten we ervoor zorgen dat we van de gezamenlijke stukjes een mooie puzzel kunnen leggen. Ik hoop van harte dat dat lukt, want daar heeft iedereen baat bij."

   

  De Koster kijkt graag over Het Kanaal hoe het beter kan. "In Engeland gebeuren er ook fouten, maar de transparantie is daar veel groter. Zo betalen de clubs daar aan de bond en die betaalt op haar beurt door aan de makelaars. Er is een grotere vorm van correchtheid."