• home
 • video
 • pas verschenen

  Zondag Moeder aller Crossen, maar zonder toppers: "Hebben niet voor de makkelijkste weg gekozen"

  Van Roy en Liboton

  Organisator Van Roy en recordhouder Liboton: "Of ze de Druivencross kapot krijgen? Nooit!"

  Zondag staat de Druivencross in Overijse op de veldritkalender, maar door de afwezigheid van veel toppers dreigen ook de fans de Moeder aller Crossen links te laten liggen. Organisator Willy Van Roy houdt de moed erin.

  Overijse telt met onder meer Sven Nys (6x winnaar), Niels Albert, Bart Wellens (2x), Richard Groenendaal (2x), Daniele Pontoni (2x), Mathieu van der Poel (laatste 3 jaar, zie foto) en last but not least Roland Liboton (16x) bijna alleen maar grote namen op de erelijst.

   

  Dit jaar schitteren de grote namen - vooral door hun stages - door afwezigheid. "Ik zal niet zeggen dat ik daarvan wakker lig, maar ik betreur het wel", zegt Willy Van Roy, al 25 jaar organisator van de Druivencross.

   

  "Ik vermoed dat die renners wel hun reden hebben. Ik ben ook niet haatdragend. Van der Poel heeft hier de voorbije 3 jaar gewonnen. Ik gun het hem dat hij nu andere keuzes maakt. Al heb ik bij sommige anderen die niet komen wel mijn bedenkingen."

  "Soms vragen ze me nog eens: "Kom er toch bij!""

  Overijse maakte tot enkele jaren geleden deel uit van de Superprestige en dankt aan die periode ook zijn bijnaam "Moeder aller Crossen". Maar de organisatie besloot om zelf voort te gaan als losse cross. "Ik wil liever geen oude koeien uit de sloot halen", zegt Van Roy daarover. "Laat dat toch rusten."

   

  "Links en rechts wordt er wel nog eens aan mijn mouw getrokken door de organisatoren van de klassementen: "Kom er toch bij!" Dat zou ook het makkelijkste zijn, maar de makkelijkste weg is niet altijd de beste weg."

   

  Budgettair krijgt de organisatie het plaatje nog altijd rond, "al is het budget van nu niet te vergelijken met dat van mijn eerste organisatie in 1993". "Maar we moeten er gewoon hard voor werken."

   

  "Ik heb ook nooit renners geweigerd, omdat ze te veel startgeld vroegen. Maar wie niet komt, kunnen we ook niet betalen, natuurlijk."

  "Vroeg of laat misschien toch samenwerken"

  Om zijn cross te laten overleven, lijkt organisator Willy Van Roy wel bereid om in de toekomst misschien toch water bij de wijn te doen. "Ik zou het heel erg betreuren mocht de Druivencross niet blijven bestaan."

   

  "Het zou fantastisch zijn mocht er verjonging komen. En vroeg of laat zal er samengewerkt moeten worden om te kunnen voortdoen."

  Liboton: "Willy wil van geen wijken weten"

  Er zal zondag misschien minder volk zijn dan in de gloriejaren, maar wie er zeker zal zijn is recordhouder Roland Liboton. "Wij reden vroeger elke cross, maar de renners van nu kunnen zich meer permitteren. We zullen ze missen, want ze geven de cross kleur."

   

  "Er zijn maar 5 coureurs die je affiche maken. Als je die toppers niet hebt, krijg je maar de helft van het volk", beseft Liboton.

   

  "De Druivencross hoort misschien thuis in een klassement, maar ik heb toch ook bewondering voor organisator Willy. Het is zijn cross, dus het is zijn beslissing. Hij heeft zijn eigen karakter en wil van geen wijken weten. Maar als puntje bij paaltje komt, zal hij wel willen praten."

  "Een pannenkoek heb ik hier nog nooit weten winnen"

  Door de afwezigheid van Van der Poel en Van Aert krijgen we zondag wellicht een strijd tussen Aerts en de Pauwelsen, Van Kessels en Vanthourenhouts van deze wereld.

   

  "Ik zie ook graag eens een gevecht tussen de mindere toppers", zegt Liboton. "Zo iemand waarvan je zegt: "Hoe is het mogelijk dat die hier kan winnen?""

   

  "Voor mij mag de beste altijd winnen", zegt de organisator. "Bijvoorbeeld een sympathieke gast als Meeusen, die hier al eens gewonnen heeft. En voor de toeschouwers is een prachtige strijd zeker even mooi als Wout of Mathieu die vanaf de eerste ronde alleen op kop rijdt. Sowieso: een pannenkoek heb ik hier nog nooit weten winnen."

  Liboton in actie in "zijn" Druivencross