• home
 • video
 • pas verschenen

  "Zahavi heeft zeker nog invloed, maar Moeskroen is niet boze wolf van Belgische voetbal"

  Supermakelaar Pini Zahavi.

  Supermakelaar Pini Zahavi.

  De duistere achterkamers van het voetbal zijn brandend actueel.  Het voetbalprogramma "La Tribune" van RTBF nodigde daarom Romain Molina uit. Ook Sporza sprak uitgebreid met de Franse onderzoeksjournalist.

  "Zahavi was de orkestmeester bij transfer van Neymar"

  Het gerechtelijk onderzoek in het Belgische voetbal en de onthullingen van het onderzoeksplatform Football Leaks veroorzaakten een golf van verontwaardiging in de voetbalwereld. Niet bij auteur en onderzoeksjournalist Romain Molina. Hij steekt zijn neus al langer in de achterkamers van het voetbal.

   

  Recent schreef hij het boek "La Mano Negra". Daarin komt ook het Belgische voetbal aan bod. De centrale figuur in het boek is de mysterieuze supermakelaar Pini Zahavi. Via de Israeliër kwam de auteur snel bij Moeskroen uit.

   

  "De aanzet voor mijn boek was de megatransfer van Neymar naar PSG. Die was georkestreerd door Zahavi. Een van de eerste mensen die opduiken bij de transfer is Humberto Paiva, op dat moment sportief directeur bij Moeskroen, die werkt voor Zahavi."

   

  "In een gesprek vraagt een  werknemer van Moeskroen wat Paiva in de toekomst gaat doen. "Maak je geen zorgen, binnenkort zit ik in Parijs", is zijn antwoord. Mijn vraag is dan: hoe weet de sportief directeur van een relatief kleine Belgische club in mei, drie maanden voor de transfer van Neymar bekend raakte,  dat die transfer zou gebeuren? Dat was de basis om meer te gaan uitspitten over Moeskroen."

  Neymar bij zijn voorstelling bij PSG.

  Neymar bij zijn voorstelling bij PSG.

  "Dat Zahavi nog invloed heeft bij Moeskroen is zeker"

  Pini Zahavi (foto) werd in juni 2015 officieel eigenaar van Moeskroen, maar moest de ploeg in 2018 verkopen omdat de FIFA niet toestaat dat makelaars ook eigenaar van een club zijn. Dat de Israëlische makelaar desondanks de touwtjes stevig in handen houdt, is volgens Romain Molina meer dan een algemene veronderstelling.

   

  "Zwart op wit zal je nergens vinden dat Zahavi nog altijd iets te maken heeft met Moeskroen. Op papier staat zijn naam nergens. Daar is hij heel sterk in.  Officieel heeft hij de club verkocht, maar dat hij nog invoed heeft, is zeker", zegt Romain Molina.


  "De huidige Thaise eigenaar Pairoj Piempongsant is al 15 jaar een zakenrelatie van Zahavi. De huidige sportief directeur, Jurgen Rober, werkte jaren samen met Fali Ramadani. Ramadani is een Albanese makelaar waarmee Zahavi nu samenwerkt. Ik denk dat Ramadani de opvolger wordt van Zahavi."

   

  "Iedereen stelt zich de vraag waarom Zahavi geïntereseerd is in een club als Moeskroen of Appolon Limassol in Cyprus? Enerzijds helpt hij met dat soort clubs kleinere makelaars om hun spelers te stallen. Op de dag dat die kleine makelaars een hele goede speler hebben, verwachten ze dan een wederdienst. Daarnaast dient het om het verbod op Third-Party Ownership te omzeilen."

   

  "Moeskroen is niet de grote boze wolf in het Belgische voetbal. Er zijn nog gevallen, maar als er elk jaar 30 spelers bijkomen en 30 vertrekken, is het wel heel opvallend. Voor mij is Zahavi ook geen lid van de maffia. Ik schrijf niet alleen over wat hij doet, maar ook over hoe hij er geraakt is. Ik noem hem de diplomaat van de sport. Hij is een werker en een polyglot. De dag dat hij verdwijnt, verandert het hele milieu."

  Pini Zahavi.

  Pini Zahavi.

  "Het Belgische voetbal is er niet slechter aan toe dan andere landen"

  Hoe kijkt Molina naar het voetbalschandaal dat sinds oktober over het Belgische voetbal hangt? "Ik ben maar door één ding verrast en dat is hoe stevig het parket heeft uitgehaald. Nu ben ik benieuwd hoe het afloopt. Ik hoop niet op een sisser", zegt Molina.

   

  "Het Belgische voetbal is er niet slechter aan toe dan andere landen. Als je een soortgelijk onderzoek in Frankrijk zou doen, zou je hetzelfde aantreffen. Of misschen wel erger. België is ook beter gereguleerd dan Cyprus. Portugal is "funky" en over Oost-Europa spreek ik zelfs niet."

   

  Het meest schokkerende element in het voetbalschandaal zijn de verhalen rond matchfixing. Er worden onder meer vragen gesteld bij KV Mechelen - Waasland-Beveren, Eupen - Moeskroen en Kortrijk - Moeskroen. "Op dit moment heb ik niets in handen dat me toelaat te zeggen dat er iets vervalst is."

   

  "Anderzijds heb ik vrienden in Oosterse landen die op voorhand kunnen zeggen wat de score van bepaalde matchen zal zijn. Interessant rond matchfixing is het onderzoek van de Roemeense journalist Costin Stucan. Hij schreef recent over Eric Mao, een schuilnaam. Mao is de man die in de wereld de meeste matchen in het voetbal vervalst.  Daaruit blijkt hoe makkelijk het is om matchen te vervalsen. Maar het is altijd wachten op harde bewijzen."

  Wie is Romain Molina?

  Romain Molina is een jonge Franse journalist en auteur. Hij schreef 5 boeken, onder meer een biografie van Unai Emery en Edison Cavani. Zijn artikels verschenen onder meer in de New York Times. Molina zegt al zijn beweringen te kunnen ondersteunen met bewijsstukken.

  Het volledige interview met Molina (zonder ondertitels)