• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Verrassing bij Kristallen Fiets: Campenaerts en Degrendele bekroond

  Victor Campenaerts en Nicky Degrendele.

  Victor Campenaerts en Nicky Degrendele blinken met hun Kristallen Fiets.

  Victor Campenaerts en Nicky Degrendele hebben voor het eerst in hun carrière de Kristallen Fiets gewonnen. Campenaerts won dit jaar goud op het EK tijdrijden en brons op het WK tijdrijden, Degrendele werd wereldkampioene keirin.

  Na 4 jaar Greg Van Avermaet hebben we met Victor Campenaerts een nieuwe naam gekregen op het palmares van de Kristallen Fiets, de prijs voor de beste wielrenner van het jaar.

   

  Campenaerts kreeg meer stemmen dan onder meer Yves Lampaert, die eerder de gelijkaardige trofee van de Flandrien had gewonnen. De renner van Lotto-Soudal werd in de zomer Europees kampioen tijdrijden in Glasgow en enkele weken later haalde hij ook het podium op het WK tijdrijden.

   

  "Ik had dit totaal niet verwacht. Ik had zelf een andere favoriet", zegt Campenaerts, die toegaf zelden zo nerveus geweest te zijn. Hij kreeg de trofee immers uit handen van Bradley Wiggins, de man van wie hij het werelduurrecord probeert af te snoepen in 2019.

  Degrendele: "Ik had dit niet verwacht"

  Ook bij de vrouwen was er een kleine verrassing, zo vond Nicky Degrendele zelf ook. "Ik had dit helemaal niet verwacht", klinkt het ook bij haar. "Ik vind het een grote eer, want mijn concurrenten zijn allemaal straffe dames. We werken er allemaal heel hard voor."

   

  Degrendele werd in het voorjaar wereldkampioene in de keirin, een spectaculair sprintnummer op de piste. Ze is ook een van de belangrijkste Belgische medaillekandidaten voor de Spelen van Tokio.

   

  Helemáál geen verrassing bij de beloften, waar Remco Evenepoel (die goud won in de tijdrit én op de weg op zowel het EK als het WK) bijna het maximum van de stemmen kreeg. Tim Declercq, volgend jaar ploegmaat van Evenepoel bij Quick-Step, kreeg de Gouden Zweetdruppel voor de beste helper, Patrick Lefevere, ook al Quick-Step, werd verkozen tot beste ploegleider.

  Uitslag Kristallen Fiets

  Mannen:

  1. Victor Campenaerts - 480 punten
  2. Yves Lampaert - 428
  3. Greg Van Avermaet - 382
  4. Wout van Aert - 316
  5. Thomas De Gendt - 270

   

  Vrouwen:

  1. Nicky Degrendele - 648 punten
  2. Sanne Cant - 612
  3. Jolien D'hoore - 574
  4. Githa Michiels - 278
  5. Shari Bossuyt - 198

   

  Belofte:

  1. Remco Evenepoel - 828 punten
  2. Bjorg Lambrecht - 422
  3. Jasper Philipsen - 364

   

  Kristallen Zweetdruppel:
  1. Tim Declercq - 44%
  2. Iljo Keisse - 30%
  3. Xandro Meurisse - 9%

   

  Ploegleider:
  1. Patrick Lefevere - 628 punten
  2. Tom Steels 464
  3. Kevin De Weert - 268