KBVB stelt ex-topref David Elleray aan als adviseur arbitrage

  Elleray

  Elleray gaat de Belgische arbitrage analyseren.

  De KBVB heeft de Engelse ex-scheidsrechter David Elleray aangesteld om op te treden als adviseur van de Belgische arbitrage. Vooral de arbitrage op het hoogste niveau zal onder de loep worden genomen. "De recente gebeurtenissen in het Belgische voetbal maakten het essentieel om actie te ondernemen", zegt Peter Bossaert, de CEO van de KBVB.

  Professionalisering scheidsrechtersdepartement

  Het Belgische voetbal kende de afgelopen maanden meerdere dieptepunten vanwege het voetbalschandaal. Ook de arbitrage kreeg het zwaar te verduren. De Engelsman Elleray moet dan ook helpen "het vertrouwen in de Belgische arbitrage te herstellen en het niveau te verhogen", zo zegt Peter Bossaert.

   

  De gewezen scheidsrechter zal een analyse maken van de Belgische arbitrage, met bijzondere aandacht voor de arbitrage op het hoogste niveau. Daarnaast zal de 64-jarige Engelsman zich bezighouden met allerhande technische competenties van de scheidsrechters, alsook met het gebruik van de VAR.

   

  De aanstelling van David Elleray kadert binnen de doelstelling van de KBVB en CEO Peter Bossaert om het scheidsrechtersdepartement voort te professionaliseren.

  "Internationaal topexpert"

  Elleray kan enkele adelbrieven voorleggen als ex-scheidsrechter en voorzitter van de Engelse scheidsrechterscommissie. Dat beaamt ook Peter Bossaert.

   

  "Elleray is zonder meer een internationaal topexpert", zegt de CEO van de voetbalbond. "We hebben de ambitie om de kwaliteit van de Belgische arbitrage te verbeteren. Met zijn uitgebreide kennis ben ik ervan overtuigd dat hij de juiste man is om ons te helpen."

   

  "België moet opnieuw topscheidsrechters voortbrengen", besluit Bossaert zijn betoog.

  Jarenlang ref in de Premier League

  Elleray is lid van het UEFA Referee Committee en tevens Technisch Directeur van de IFAB, het hoogste arbitrage-orgaan van het internationale voetbal.

   

  De man was zelf jarenlang scheidsrechter in de Premier League. Hij leidde er in totaal 199 duels en floot ook enkele wedstrijden op het EK van 1996.