Persoon gaat zaterdag voor haar 9e wereldtitel: "Verliezen is geen optie"

  Persoon (rechts) verdedigt voor de 8e keer haar wereldtitel bij de lichtgewichten.

  Delfine Persoon verdedigt zaterdag in Ardooie haar WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten tegen de Keniaanse Judy Waguthii. Onze landgenote bokst eindelijk weer pijnvrij na drie operaties aan haar vingers. Ook voor Femke Hermans is 8 december een belangrijke dag. Dan kampt de Belgische in de VS tegen boksfenomeen Claressa Shields voor maar liefst drie wereldtitels.

  Sportweekend zocht Hermans en Persoon op:

  Persoon: "Harde en technische kamp"

  Hermans (28) en Persoon (33) trainden in de aanloop naar hun kamp samen. Sporza zocht hen op voor een uitgebreide babbel. Wat steken de twee kampioenen op van elkaar? "Delfine is 10 kilo lichter dan ik, maar ze werkt zo snel dat ik een tandje moet bijzetten om antwoorden te vinden op haar slagen", zegt Hermans. "Voor mijn conditionele paraatheid is dat heel goed."

   

  "Zij werkt op snelheid, ik kan meer op kracht werken", vult Persoon aan. "Van samen te trainen worden we allebei beter. Ik groei stilaan naar mijn beste vorm. De voorbereiding op mijn kamp was niet ideaal. De organisatie verliep niet vlekkeloos en er was veel stress. Maar normaal gezien komt alles goed voor 8 december."

   

  Persoon kampt tegen de Keniaanse Judy Waguthii voor de WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten. Ze kan zichzelf voor de 8e keer opvolgen als wereldkampioene. "Ik bokste in het verleden al eens tegen Waguthii. Ze is ondertussen veranderd van trainer en kreeg veel steun van de Keniaanse bond. Het wordt een harde en technische kamp."

   

  "Afrikaanse boksers zijn altijd klaar voor een gevecht. Ze zijn het gewoon om hard te moeten knokken en dat doen ze ook in de ring."

  Afrikaanse boksers zijn altijd klaar voor een gevecht. Ze zijn het gewoon om hard te moeten knokken en dat doen ze ook in de ring.

  Delfine Persoon

  "Verliezen is geen optie"

  Persoon heeft geen gemakkelijke periode achter de rug. Ze werd drie keer geopereerd aan haar vingers, maar staat er nu opnieuw. "Eindelijk kan ik weer pijnvrij trainen", zegt ze opgelucht. "Ik heb afgezien, maar voelde de laatste tijd dat ik opnieuw progressie maak."

   

  "Verliezen is geen optie. Als ik verlies is het moment om mijn handschoenen aan de haak te hangen misschien wel gekomen", verrast Persoon. "In onze sport mag je gewoon niet verliezen. Alles kan ineens weg zijn. Je moet er staan en niet bezwijken onder de druk."

   

  "Ik wil die 9e wereldtitel pakken. Als ik win, gaan de deuren open voor een eventuele kamp tegen Katie Taylor. We zijn de absolute tenoren in onze gewichtsklasse en kunnen dan onder elkaar uitmaken wie echt de beste is."

   

  "De Ierse is de olympische kampioene van 2012. Ik kreeg toen de kans niet om mee te doen aan de Spelen. Tegen Taylor mogen boksen en misschien wel winnen, zou veel goedmaken", droomt Persoon.

   

  "Er zijn mensen die zeggen dat het wel eens de kamp te veel zou kunnen zijn. Het zal met een knock-out moeten gebeuren en dat wordt steeds moelijker. Als atleet wil je het maximum uit je carrière halen. Maar eerst nog die 9e wereldtitel."

  Ik wil die 9e wereldtitel pakken. Als ik win, gaan de deuren open voor een eventuele kamp tegen Katie Taylor.

  Delfine Persoon

  Femke Hermans (rechts) in actie in maart.

  Hermans: "Ik wil geen papieren kampioen zijn"

  Ook voor Hermans is het zaterdag D-day. Dan vecht ze in Los Angeles voor drie wereldtitels (WBC, WBA en IBF) bij de middelgewichten tegen de Amerikaanse Claressa Shields. "De vrouw die het boksen voor vrouwen op de kaart zet", aldus Hermans.

   

  "Het is een van de kampen waarvan ik gedroomd heb. Shields is tweevoudig olympisch kampioene. Ze kampte als prof nog maar zeven wedstrijden en is toch al drievoudig wereldkampioene. Ze maakt het boksen bij de vrouwen groot en ze is de absolute top."

   

  "Ik wil weten wat ik waard ben tegen haar en hoe goed ik eigenlijk ben. Dat kan ik alleen maar weten door tegen de beste bokssters te kampen. Ik wil geen papieren kampioen zijn."

   

  Is Hermans klaar voor de kamp van haar leven? "Ik voel me heel goed, sta vroeg op gewicht en heb niet afgezien op training. Op punten winnen zal heel moelijk zijn, het zal met een knock-out moeten gebeuren. Als dat lukt, heb ik alle wereldtitels in de verschillende bonden op zak (de WBO-titel heeft Hermans al in een hogere gewichtsklasse, red)."

  Ik voel me heel goed, sta vroeg op gewicht en heb niet afgezien op training. Op punten winnen zal heel moelijk zijn. Het zal met een knock-out moeten gebeuren. 

  Femke Hermans

  "Trots op wat ik al bereikt heb"

  Net als Persoon moet ook Hermans nog gaan werken naast haar bokscarrière. Heeft ze zich wel goed kunnen voorbereiden op de kamp tegen Shields, die wel prof is? "Ik heb al mijn vrije dagen opgenomen en maar drie dagen per week gewerkt."

   

  "Ik kon dus beter focussen op mijn sport en dat merkte ik wel op training. Ik ben trots op wat ik al bereikt heb na amper vijf jaar in de bokssport, maar soms denk ik wel dat er meer in zit mocht ik fulltime kunnen trainen. Dat zal helaas altijd een droom blijven, denk ik."