• home
 • video
 • pas verschenen

  De ideale veldritkalender volgens Carl Berteele: "1 land per weekend"

  Carl Berteele

  Carl Berteele kroop even in de huid van Wouter Vandenhaute.

  Wielerorganisator Wouter Vandenhaute wil in navolging van het Vlaamse wielervoorjaar ook het veldritseizoen grondig hertekenen. Crosscommentator Carl Berteele doet bij ons al een suggestie hoe zo'n ideale kalender er zou kunnen uitzien.

  Ik ben voorstander van internationalisering, maar ik ben geen fan van de Amerikaanse wedstrijden: het had wel iets enkele jaren geleden – een nieuwe wereld die leek open te gaan. Maar wat is het surplus als we na een jaar of drie de balans opmaken?

   

  Ik laat met alle plezier de namen van Kenny Werner, Curtis White en Anthony Clark (foto onder) vallen: kennen jullie die?  Het zijn de beste Amerikaanse renners van dit seizoen, Werner en White wonnen zelfs al 7 keer.  Waar? In de States natuurlijk, maar niemand weet dat.

   

  We hebben natuurlijk WK-medaillewinnaar Jonathan Page gehad en ja, Timothy Johnson en Jeremy Powers die kwamen al eens af voor een WB-veldrit – iemand die hun uitslagen nog kent of onder de indruk was?  Ik denk het niet !

   

  Dus nog eens: wat levert die uitstap eigenlijk op?  Wat is de toegevoegde waarde van die 2 WB-koersen?  Altijd komt er wel iemand met een jetlag terug, er is altijd ergens wel een logistiek probleem en niet iedereen steekt de grote plas nog over… toch iets om over na te denken. Om nog maar van de kosten te zwijgen! 

  Verzamel de losse crossen in september

  Daarom dit idee: reserveer de maand september voor de losse crossen – en ieder weekend in 1 provincie, zodat iedereen ter plaatse kan blijven.  Met op vrijdag een initiatiedag, en in de namiddag de mogelijkheid voor bedrijven om op het parcours van zaterdag kennis te maken met de cross, met de vedetten en om te leren rijden met een veldritfiets.

   

  De renners kunnen zich gedurende die maand inrijden, eventueel nog wat recuperatie inbouwen en kiezen wanneer ze aanwezig zijn. En als de losse crossen opgenomen willen worden in de grote kalender: no problem, natuurlijk. 

  Niet meer van Tabor naar Hamme rijden, 1 land per weekend

  En dan – begin oktober – begint de ‘Cyclocross Challenge/Series/GP’, of hoe je de ééngemaakte kalender ook wil noemen.  Ik zou altijd een cross organiseren op zaterdag én zondag.

   

  Maar wel steeds geografisch gegroepeerd. Gedaan dus met naar Tabor te rijden en 's anderdaags terug te moeten naar Hamme. Of van Boom naar Bern de dag erop.

   

  Waarom niet het 3e weekend van oktober 2 crossen in Tsjechië en daarna 2 crossen in Slovakije of Zwitserland? Ga maar na: er zijn in de Toi-Toi cup genoeg sterke organisaties in Tsjechië, er zijn dit seizoen 11 crossen in Zwitserland en 4 in Slovakije.

   

  Keuze genoeg dus, want met ook nog Italië, Duitsland en Frankrijk erbij zijn er zeker genoeg combinaties mogelijk.  En elk weekend is even belangrijk.  De meeste weekends zullen nog in België zijn, maar die uitstappen moeten worden open gehouden. Eventueel een combinatie van een cross in Vlaanderen en Nederland niet te na gesproken, natuurlijk.

  Stage in Spanje met aansluitend crossweekend in Spanje

  Na 8 weekends en dus 16 topcrossen is er de kans om een stage in te lassen. Dat zijn dan de eerste 14 dagen van december. 16 keer 1 uur diep gaan in 2 maanden, dat kan iedereen aan, hé!

   

  Aangezien veel crossers naar Spanje reizen, wordt de stage afgesloten met een cross "van de grote kalender" op zaterdag en zondag in Spanje (weer een buitenland-land dat meedoet).  En op maandag komt iedereen terug om weer voort te gaan met 2 crossen per weekend.

   

  Ik zou vasthouden aan het 2e weekend van januari voor de nationale kampioenschappen en het 2e weekend van februari reserveren voor het WK als afsluiter van het seizoen: rond 15 februari is de cross dan afgelopen.

   

  Ruw geschat kom ik aan in totaal ongeveer 32 veldritten die dan meetellen.  Er zijn dit seizoen 25 veldritten in de 3 grote klassementen.  Dan heb je er nog enkele over als iedereen blijft meedoen. Die kun je kiezen uit enkele Soudal en/of Brico-manches.

  Klassement zoals Superprestige: spanning verzekerd

  Geen onbelangrijk punt: voor punten rijden of voor tijd in dat eengemaakte klassement? De kort-op-mekaar-methode van de Superprestige staat mij wel aan. Dat maakt het lang spannend. Als het op tijd is, zou ik geen straffen uitspreken als je moet opgeven of niet deelneemt. In een puntenklassement val je  dan wel terug.

  Startgelden op basis van het klassement

  En tot slot het prijzengeld.  Bouw een stevige prijzenpot uit, want aangezien al die wedstrijden op tv komen zal er wel een hoofdsponsor worden gevonden.

   

  Dus we noemen het de ‘Abracadabra-kalender’ waarbij elke organisator zijn eigen cross nog eens kan laten sponsoren onder het motto "powered by…"

   

  Ik zou de eindwinnaar van het klassement 200.000 euro geven, 150.000 voor de 2e en 100.000 voor de 3e.  Daarna gaan we per 10.000 euro naar beneden. 10.000 euro nog voor de 12e.  En daarna per 1.000 naar beneden. De 21e krijgt nog 1.000 euro.

   

  Startgeld per cross kan dan naar beneden op basis van de tussenstand. Bijvoorbeeld: 5.000 euro voor de top 3, 4.000 euro van de nummers 4, 5 en 6 en 3.000 voor de rest van de top 10.  De rest is volgens de wil van de organisator.

   

  Carl Berteele

  De ideale veldritkalender volgens Carl Berteele

  september losse crossen 1 provincie/weekend
  oktober-november "Cyclocross Series" 1 land/weekend
  1-14 december stage (in Spanje)  
  15-16 december "Cyclocross Series" dubbel weekend in Spanje
  half december - 1e week van januari "Cyclocross Series" 1 land/weekend
  2e weekend van januari BK veldrijden  
  half januari - 1e week van februari "Cyclocross Series" 1 land/weekend
  2e weekend van februari WK veldrijden