• home
 • video
 • pas verschenen

  Makelaars juichen aanpak Muyters toe, "maar nog strengere regels nodig"

  Makelaars moeten onder meer een borgsom van 25.000 euro betalen.

  Vlaams minister van Werk en Sport Philippe Muyters (N-VA) wil het beroep van de makelaars aan banden leggen met vier maatregelen. De voetbalmakelaars juichen het initiatief toe, maar hebben "nog veel opmerkingen". Binnenkort komt een gloednieuwe makelaarsvakbond met een collectief standpunt.

  De vier maatregelen van Philippe Muyters:

  • Makelaars verboden voor spelers onder 15 jaar
  • Geen vergoeding als de sporter nog geen 18 jaar is
  • Verplichte registratie
  • Borgsom van 25.000 euro in plaats van 500 euro

  Vakbond makelaars is ambitieuzer dan Muyters

  Om de vele vooroordelen het hoofd te bieden, willen de Belgische voetbalmakelaars zich verenigen in een een vakbond. Eind deze week wordt BFFA (Belgian Federation of Football Agents) boven het doopvont gehouden. Samen werken ze aan een collectief standpunt rond de regelgeving van Minister Muyters.

   

  "We juichen het volmondig toe", klinkt het bij Jesse De Preter, die de leiding van de BFFA krijgt. "Tegelijk vinden we dat er veel meer uitgebreide en strengere regels nodig zijn om die ideeën in de praktijk te brengen. Aan zo'n plan willen we meewerken."

   

  "De BFFA zal constructief samenwerken met de overheid, de KBVB en de Pro League om een strenge reglementering uit te werken, die afdwingbaar is en dus geen dode letter blijft. We reiken de hand naar de bevoegde ministers en bonden om met ons in overleg te treden."

  We vinden dat er veel meer uitgebreide en strengere regels nodig zijn om die ideeën in de praktijk te brengen

  De Koster: "Niet enkel makelaars gingen in de fout"

  Patrick De Koster, makelaar van Kevin De Bruyne, begrijpt de maatregelen van Muyters. "Ik ben het er volmondig mee eens dat er veranderingen moeten komen. Dat minister Muyters nu een registratie en borsom oplegt om het kaf van het koren te scheiden, daar kan ik persoonlijk mee leven. 25.000 euro is geen onoverkomelijk bedrag."

   

  "Maar als ik vandaag de kranten lees, dan lijkt het alsof enkel makelaars fouten hebben gemaakt. Maar ook spelers en clubs gingen in de fout. Bovendien zijn er ook correcte makelaars die werken op een degelijke en legale manier."

   

  "Waarom voeren we niet het Engelse systeem in in België? Daar wordt elke commissie ook voorgelegd aan de voetbalbond en ondertekend door de speler. Zo weet elke partij wat er werd afgesproken."

  Patrick De Koster is de zaakwaarnemer van Kevin De Bruyne.

  Stijn Francis: "Makelaars worden gestimuleerd tot immoreel gedrag"

  Stijn Francis, makelaar van onder meer Toby Alderweireld en Dries Mertens, hamert op de gebreken in de regels van Muyters. "Deze maatregelen zullen absoluut de problemen niet oplossen."

   

  "De borgsom van 25.000 euro dient om de kredietwaardigheid en betrouwbaarheid van de makelaars te checken, maar zo worden kleine makelaars met goede bedoelingen buitenspel gezet. Voor immorele makelaars is dat bedrag geen probleem, voor kleine spelers wel."

   

  "Ons kantoor kan dat bedrag nu wel neertellen, maar 6 of 7 jaar geleden was dat niet mogelijk. Veel makelaars worden nu gestimuleerd tot immoreel gedrag om die 25.000 euro bij elkaar te sprokkelen. Niet de clubs, maar de spelers gaan daar het slachtoffer van zijn."

   

  Een tweede struikelblok voor Francis is de regelgeving rond jonge spelers. "Ze mogen op 15 jaar wel een profcontract tekenen, maar mogen geen professionele begeleiding krijgen van makelaars? Advocaten krijgen die kans wel, terwijl die ook niet zuiver bevonden zijn."

   

  "We zouden beter nadenken over hoe immorele makelaars zoveel geld kunnen verdienen achter de rug van de clubs en de spelers", zegt Stijn Francis. "Dat probleem wordt niet aangekaart en blijft onbeantwoord door de regels van Muyters. Het probleem is dat makelaars niet worden gehoord in dit verhaal."