• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Flame Jaques over Gouden Bal-winnares Hegerberg: "Neusje voor goals"

  Heleen Jaques en Ada Hegerberg

  Heleen Jaques in duel met Ada Hegerberg op het EK in Nederland.

  Ada Hegerberg won gisteren de eerste Gouden Bal bij de vrouwen, maar dat historische feit werd overschaduwd door een uitschuiver van presentator Martin Solveig. Wij vroegen aan Belgisch international Heleen Jaques om haar sportieve verdiensten te kaderen.

  "Ik ken Ada persoonlijk, want ik heb nog een jaar met haar samengespeeld bij Potsdam", vertelt Red Flame Heleen Jaques aan Sporza. "Ze was toen nog maar 16 jaar, maar je zag al dat ze heel veel talent had."

   

  "Haar grootste sterkte is haar neus voor goals. Ze staat altijd op de juiste plaats en scoort aan de lopende band."

   

  "Ze is ook altijd gemotiveerd om aan zichzelf te blijven werken. Ze bleef vaak langer na de trainingen om extra oefeningen te doen. En ze vroeg aan ons verdedigers hoe ze het beste kon lopen om toch gevaarlijk te zijn. Ze is heel leergierig."

   

  "Daarnaast is ze een heel aangename persoonlijkheid. Ze is altijd goedlachs en staat voor iedereen open. Ze zal niet snel denken: ik ben hier de beste. Ze blijft met haar voetjes op de grond."

  "Ze is gestopt bij haar nationale ploeg"

  Voor Heleen Jaques is de verkiezing voor Hegerberg toch ook een beetje een verrassing. "Ze is immers gestopt bij de nationale ploeg, want ze is het niet eens met de manier van werken bij Noorwegen."

   

  "Ze is dan wel de beste speelster in de Champions League, maar we kunnen haar niet afmeten aan het internationale niveau. Dat vind ik vreemd. Ik ben benieuwd of ze er straks op het WK wel bij zal zijn. Ik denk het niet."

   

  Bij Noorwegen had Hegerberg (23) het ook niet makkelijk om uit te blinken, zoals we zagen op het EK tegen België. "De Noren hebben toen geen punt gehaald. Tegen ons kwam Hegerberg niet veel in het spel voor, ook omdat onze organisatie goed stond. Maar daar is dus toch nog progressiemarge, om ook op die momenten meer bepalend te zijn."

  "Was vooral misplaatste grap van Martin Solveig"

  Het veelbesproken incident met Martin Solveig was een smet op de verkiezing van Ada Hegerberg. Toch is Heleen Jaques mild voor de dj. "Ik dacht eerst: wat vraagt die nu? Maar ik denk niet dat hij het zo bedoeld heeft. Het was meer al lachend bedoeld."

   

  "Iedereen is er dan opgesprongen, waardoor het seksistisch leek. Maar ik denk niet dat dat zijn intentie was. Het was meer een misplaatste grap."