• home
 • video
 • pas verschenen

  IAAF behoudt de schorsing van Rusland

  " "

  Na het explosieve WADA-dopingrapport van professor Mclaren uit 2015 schorste de IAAF Rusland.

  De Raad van de IAAF heeft nog niet ingestemd met een terugkeer van Rusland in de mondiale atletiekfamilie. De Russische atletiekbond is sinds 2015 geschorst door de IAAF na een WADA-rapport dat bewijzen leverde van een wijdverspreid, staatsgesteund dopingnetwerk.

  Het Russische team mocht sinds het WK 2015 niet meer aan internationale competities deelnemen. Sommige Russische atleten konden wel als individuen onder neutrale vlag meedoen, maar dan moesten ze kunnen aantonen dat ze in een dopingvrije omgeving werkten en trainden. Op het EK in Berlijn vorige zomer waren er al 72.

   

  Voor een speciaal opgericht "Task Force" binnen de IAAF is er nog niet voldaan aan 2 voorwaarden: toegang krijgen tot de data van geteste stalen in het Russische antidopinglaboratorium in Moskou tussen 2011 en 2015 én de kosten die voortvloeien uit het schandaal terugbetalen.

   

  Rusland heeft toegegeven dat er in die periode rond Sotsji 2014 een groot dopingmisbruik was in het land, maar de autoriteiten ontkennen elke betrokkenheid van de staat. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Wereldantidopingagentschap (WADA) hebben de schorsing van Rusland ondertussen wel opgeheven, maar onder voorwaarden. 

   

  Het WADA wil ook de erkenning van het rapport door Rusland én toegang tot de urinestalen. Als Rusland voor 31 december niet voldoet, gaat de schorsing weer in.