Ga naar de inhoud

Komt er een BeNe-League basketbal? "Positieve gesprekken gehad"

 wo 5 december 2018 06:53
Voorzitter Arthur Goethals van de Pro Basketball League.
Voorzitter Arthur Goethals van de Pro Basketball League.

Komt er in navolging van de BENE-League in het handbal ook een Belgisch-Nederlandse competitie in het basketbal? "Er zijn al gesprekken geweest met Nederland", vertelt Arthur Goethals, voorzitter van de Belgische Pro League, aan Sporza.

De Belgische basketbalcompetitie lijdt al enkele jaren aan bloedarmoede. Er zijn te weinig clubs, waardoor er met een dubbele competitie gewerkt wordt waarin ploegen 4x tegen elkaar spelen. "En in Nederland zitten ze met dezelfde problematiek. Er zou nieuw bloed moeten komen", zegt Arthur Goethals.

 

"Wij hebben een probleem om in België uit te breiden en zij hebben een probleem om in Nederland uit te breiden. Zouden we dan niet samen sterker kunnen zijn? Dat was het uitgangspunt voor een gesprek dat onlangs plaatsgevonden heeft met Nederland."

 

"We hebben nu aan onze ploegen laten weten dat die gesprekken er geweest zijn. Nederland zal dat ook doen. Begin februari willen we een duidelijk beeld hebben. Dan moeten we weten of we ervoor gaan of niet."

Groningen is de regerende Nederlandse kampioen.
Groningen is de regerende Nederlandse kampioen.

"Grotere welwillendheid dan vroeger"

"Het is noodzakelijk dat onze ploegen zich allemaal kunnen terugvinden in het voorstel", gaat Goethals voort. "Het is de bedoeling om er met alle clubs in te stappen: 10 Belgische ploegen en 10 Nederlandse. In de Eredivisie is er wel een grotere kloof tussen de top en de kleinste ploeg, maar dat is overal zo."

 

In het verleden was er vooral in Wallonië weinig enthousiasme over een BeNe-liga. "Maar ik voel nu geen tegendraadse benadering vanuit Wallonië. De 3 Waalse clubs en de Brusselse club beseffen volgens mij zeer goed dat er vernieuwing moet komen in de competitie en dat dit een manier is."

 

"De welwillendheid is groter dan vroeger. Er is een acuut probleem van belangstelling en variatie en dat geldt ook voor de Waalse clubs. Er is zeker geen oppositie."

"Voel positieve benadering in Nederland"

Hoe moet het nu voort? "De Nederlandse Liga gaat nu met alle ploegen praten en wij ook. Ik heb het gevoel dat er op dit moment een positieve benadering is in Nederland", zegt Goethals.

 

"Als beslist wordt om hiermee door te gaan, dan spreken we over het seizoen 2020-2021. Volgend seizoen is te kort dag. Er moeten veel zaken geregeld worden: de competitieformule, administratie, kalender, licenties, scheidsrechters, media..."

 

"Indien de conclusie is dat er toch geen interesse is voor een BeNe-League, moeten we echt streven naar de uitbreiding van de Belgische competitie. We kunnen niet draaien op 10 ploegen waarvan er 8 play-offs spelen. Dat is echt onmogelijk."

Als er toch geen interesse is voor een BeNe-League moeten we de Belgische competitie uitbreiden. Want 10 ploegen waarvan er 8 play-offs spelen, dat is echt onmogelijk.

Arthur Goethals

En het volleybal? "Momenteel geen meerwaarde"

Ook in het volleybal gingen er jaren geleden stemmen op die pleitten voor een BeNe-liga, maar zover is het nooit gekomen. Sporza vroeg aan Marc Spaenjers, CEO van de volleyballiga, of er vandaag nog plannen op tafel liggen.

 

"We proberen ons product altijd te verbeteren. Omdat de Belgische Liga zich wat zorgen maakt over de kwaliteit en de dalende belangstelling hebben we onlangs het idee van een BeNe-league nog eens onderzocht", zegt Spaenjers.

 

"Het rapport van dat onderzoek was niet zo gunstig. Op dit moment zou een BeNe-league geen meerwaarde zijn voor onze competitie. In het Nederlandse clubvolleybal is er sinds de jaren 2000 toch een verlies van kwaliteit, terwijl de Belgische competitie goed loopt. Op dit moment zijn er dus geen concrete plannen."