Analyse: "Tubeke maakt 1B spannend tegen Union"

  " "

  Doelpuntenmaker Agyiri en Tubeke-coach Bracconi.

  Puur op de cijfers leek Tubeke na de eerste periode in 1B een vogel voor de kat: troosteloos en afgezonderd op de laatste plek. Maar wie het voetbal in 1B wat meer van nabij volgt, weet dat het spelniveau van "Les Sangs et Or" lang niet verkeerd is. Onze 1B-analist Karel Fraeye is zo iemand. Hij zag hoe Tubeke tegen Union de bovenhand haalde en zich in de top van de 2e periode nestelde.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en

  1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij na elke speeldag het voetbal uit eerste klasse B onder de loep.

  Klassement heeft altijd gevaarlijke invloed op mindset van spelers

  Vooral pech en de wekenlange schorsing van topschutter Thomas Henry hadden een negatief effect op de resultaten van Tubeke. Het bestuur behield het vertrouwen in trainer Bracconi en werd daarvoor beloond.

   

  Hoe je het ook draait of keert, een klassement heeft altijd een gevaarlijke invloed op de mindset van spelers in de beleving van een wedstrijd. Als trainersstaf voel je dat vaak al aan tijdens de trainingsweek en dan wordt het er ongetwijfeld meermaals ingepompt dat onderschatting uit den boze is.

   

  Voer voor psychologen of je het gevoel van onderschatting daardoor misschien nét nog meer aanwakkert, maar er niet op wijzen lijkt me ook niet aan de orde.

   

  Union zag KV Mechelen en Beerschot Wilrijk vrijdagavond al gelijkspelen en kon zo medeleider worden in de tweede periode. Tubeke was gesterkt door het nieuwe verlies van KSV Roeselare en kon zich voor het eerst wegspelen van die laatste stek.

  Hoogtepunten van Tubeke-Union:

  Coach Bracconi vormde Tubeke van beenhard, defensief collectief om tot voetballend team

  De Brusselaars zijn aanvallend op hun sterkst in de omschakeling die ze ontzettend doelgericht en aan een hoog tempo uitvoeren. Hoe hoger de tegenstander opschuift, des te gevaarlijker worden hun vier meest aanvallende spelers. Eerder al bleek Union moeite te hebben te scoren als de tegenstanders die ruimte niet prijsgeven.

   

  Tubeke had dan uiteraard ook zijn analyse klaar. Vanuit een laag blok zorgde het ervoor dat de Unionisten niet zomaar in de rug konden lopen. Waar Tubeke bovendien seizoenenlang gekend stond als een beenhard, defensief collectief in een aanvallend erg direct spel, maakte coach Bracchoni van de roodhemden een voetballend team.

   

  Hij vormde zijn systeem intussen om naar de populaire 3-5-2-aanpak. Met weinig baltoetsen kozen ze voor het balbezit, zonder daarbij echt snel de diepte te zoeken. Een “passing side” zowaar.

  " "

  Thomas Henry maakt de 1-0 op slag van rust.

  Thomas Henry zet zich als complete aanvaller op vele shortlisten

  Union onderging grotendeels het balbezit, maar leek er - ondanks dat flinke overwicht van Tubeke - vrij gerust in. Het kreeg zowaar de beste kans via Selemaini na een scherpe en snelle omschakeling.

   

  Tot net voor de rust de onvermijdelijke Thomas Henry de thuisploeg de 1-0 bezorgde : een counter met slechts twee acteurs, de spitsbroeders Nemane en Henry.  De Brusselse gemakzucht samengevat in 1 moment : dubbele dekking in de 16 op de spits, maar geen enkele druk op de bal. Een 1-0 in minuut 45, het zal in beide kleedkamers zijn invloed wel gehad hebben.

   

  Alhoewel: na een kwartiertje in de tweede helft kon Agyiri - ook al dubbel
  gedekt zonder druk op de bal - aanleggen en met een klasseflits de 2-0
  binnenkrullen. Les niet geleerd en dus einde verhaal.

   

  Bij Selemaini van Union kookte het potje over: hij ging onbesuisd met de voeten vooruit naar de bal en werd met rood weggstuurd. Het was ooit anders in het Stade Leburton.

   

  Intussen zet de 24-jarige Thomas Henry zich, niet alleen met 9 goals uit 12 wedstrijden maar vooral als complete aanvaller, met stip op vele shortlisten. Benieuwd wie deze aanvaller binnenhaalt.