• home
 • video
 • pas verschenen

  10-jarige BENE-League is succesverhaal: "Het niveau is gestegen"

  Bocholt won de jongste twee edities van de BENE-League handbal.

  Bocholt won de jongste twee edities van de BENE-League handbal.

  De BENE-League handbal mag dit seizoen 10 kaarsjes uitblazen. In die 10 jaar is het niveau in België flink gestegen, maar er is nog altijd ruimte voor progressie. "Een Europees ticket zou de competitie meer cachet geven", klinkt het.

  "Tien jaar geleden voelden alle clubs aan dat er een zwaktebod was in de nationale competitie. Dankzij de BENE-League is het niveau van de wedstrijden en de spelers individueel sterk gestegen. Wij denken dat het goed is", zegt Piet Moons, de voorzitter van de handbalbond.

   

  Toch blijft handbal het moeilijk hebben om publiek te lokken. "Bij de Limburgse ploegen is de publieke belangstelling nog redelijk oké. Maar als de tegenstander van wat verder komt, is dat niet evident", geeft Moons toe.

   

  De BENE-League gaat louter om de sportieve eer. "Er zijn geen Europese tickets te verdienen. Dat is een werkpunt. We moeten daarover overleg plegen met de Europese handbalfederatie."

  Lenders: "Er zijn geen makkelijke matchen meer"

  Bocholt-trainer Bart Lenders bevestigt de positieve evolutie. "Het was een moeizame start, maar intussen is de BENE-League een serieuze meerwaarde, ook al zijn er nog altijd verbeterpunten", vertelt de coach van de dubbele titelhouder én huidige leider in de liga.

   

  "Er zijn nu 8 à 9 ploegen die strijden om de Final 4. Er zijn geen gemakkelijke wedstrijden meer bij. De matchen zijn spannender en de spelers hebben de kans gekregen om zich beter te ontwikkelen. Je voelt ook dat de kloof met de middelmatige Europese landen kleiner geworden is."

  "Europees ticket zou BENE-League meer cachet geven"

  Korneel Douven, coach van Wezet, volgt Piet Moons en hoopt dat er in de toekomst ook Europese tickets kunnen verdiend worden in de BENE-League. "Als sportman speel je niet voor een geldprijs, maar er mag wel iets aan vasthangen. Veel ploegen zijn vragende partij en het zou de competitie toch nog wat meer cachet geven", vindt Douven, die met Wezet 2e staat achter Bocholt.

   

  Over het niveau is Douven wel enthousiast. "Dat gaat omhoog. België en Nederland maken elkaar beter. De spelers zijn beter geworden omdat er beter getraind wordt bij de clubs. Je speelt elke week toppers, dat maakt de competitie zo interessant. Je moet er elke week staan."

   

  "Ik heb wel de indruk dat er bij de Nederlandse teams meer werk gemaakt wordt van de jeugdopleiding, terwijl ze in België sneller naar buitenlandse spelers grijpen. Dat is wel een probleem in België: de talentvolle jeugd weegt iets te licht om aan de bak te komen in de BENE-League, terwijl die jongeren wel de kans moeten krijgen om te spelen en te groeien. Daar moet een oplossing voor komen."