Ga naar de inhoud

meest recent

Modric wint ook Gouden Bal, 2 Belgen in top 10, ophef bij de vrouwen

 ma 3 december 2018 23:20
Luka Modric
Luka Modric kust tegenwoordig vaker trofeeën dan zijn vrouw.

Luka Modric is zijn boerenjaar aan het verzilveren met een goedgevuld trofeeënkabinet. Na de trofee voor Beste Speler van het WK en FIFA-speler van het Jaar wint hij nu ook de Gouden Bal. 

Luka Modric was op voorhand de grote favoriet, omdat hij bij de vorige verkiezingen ook al telkens aan het langste eind had getrokken. Toch was er deze keer wat twijfel gerezen na zijn slappe start van het seizoen bij Real.

 

Maar zijn sterke prestatie met Kroatië op het WK en de winst van de Champions League gaven uiteindelijk toch de doorslag bij de stemgerechtigde journalisten, ruim voor Cristiano Ronaldo (die de voorbije 2 jaar won en die deze keer zijn kat stuurde) en Antoine Griezmann.

 

Er stonden met Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois ook 3 Belgen op de long list. Courtois, verkozen tot beste doelman op het WK, eindigt op de 14e plaats, ook hier als beste doelman.

 

Kevin De Bruyne eindigt net in het zog van Eden Hazard, al is het verschil in punten wel opvallend groot.

Modric: "2018 was het jaar waarin m'n dromen uitkwamen"

"2018 was het jaar waarin al mijn dromen uitkwamen", sprak Luka Modric . "Dit is zo'n enorme eer. Als kind droom je ervan om voor een grote club te spelen, om trofeeën te winnen. Maar dit, de Gouden Bal, is wel het allerhoogste."

 

"Er zijn geen woorden voor. Het is ongelooflijk dat ik twee enorme voetbalgrootheden als Messi en Ronaldo opvolg. En dan heb ik het nog niet over al die andere legendes op de erelijst. Het doet me enorm veel deugd dat mijn naam daar nu tussen staat."

 

"Mijn hele carrière heb ik goed begrepen dat talent alleen niet volstaat. Om aan de top te komen moet je ook hard werken en in jezelf geloven. Je moet ook je kansen grijpen en je kan het niet alleen. Mijn ouders hebben zich helemaal voor me weggecijferd. Het is dankzij hen dat ik hier nu sta."

Hegerberg beste vrouw, dj Solveig uit de bocht

De Trophée Raymond Kopa, genoemd naar de legendarische Franse spits, kreeg als eerste laureaat een andere Franse spits. Kylian Mbappé werd verkozen tot beste jongere ter wereld, voor onder meer Kluivert, Pulisic, Alexander-Arnold en Donnarumma.

 

Ook de vrouwen kregen voor het eerst een Gouden Bal, een eer die was weggelegd voor de Noorse Ada Hegerberg, die met Lyon de Champions League wist te winnen. In 2016 werd ze al verkozen tot Europees Speelster van het Jaar.

 

De Franse dj Martin Solveig, die samen met David Ginola de show presenteerde, zorgde wel voor heel wat ophef toen hij Hegerberg vroeg of ze kon twerken (dansen terwijl je met je achterwerk wiegelt). "Nee", antwoordde ze geërgerd, waarna ze opstapte. De blikken in de zaal waren veelzeggend.

 

Na de show kwam de 23-jarige aanvalster van Lyon  terug op het voorval. Ze gaf mee dat ze het niet zag als seksueel overschrijdend gedrag. "Ik vatte het niet als iets seksistisch op. Na afloop is hij mij komen opzoeken en hebben we elkaar de hand geschud. Ik denk dat we over heel wat andere zaken kunnen praten als het om seksisme gaat."

 

Haar interview met The Guardian voor de show was bijna voorspellend: "Het is soms zo frustrerend. Je hebt van die situaties waarin je denkt: "Domme toch, we leven in zo'n mannenwereld." Maar ik maak geen onderscheid tussen mezelf en een mannelijke voetballer. Ik voel me hetzelfde: ik werk hard en ga voor mijn dromen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De uitslag van de Ballon d'Or

1. Luka Modric (Kro/Real Madrid) 753
2. Cristiano Ronaldo (Por-Real/Juventus) 476
3. Antoine Griezmann (Fra-Atletico Madrid) 414
4. Kylian Mbappé (Fra-PSG) 347
5. Lionel Messi (Arg-Barcelona) 280
6. Mohamed Salah (Egy-Liverpool) 188
7. Raphaël Varane (Fra-Real Madrid) 121
8. Eden Hazard (Chelsea) 119
9. Kevin De Bruyne (Manchester City) 29
10. Harry Kane (Eng-Tottenham) 25
 
11. N'Golo Kanté (Fra-Chelsea) 24
12. Neymar (Bra-PSG) 19
13. Luis Suarez (Uru-Barcelona) 17
14. Thibaut Courtois (Chelsea/Real Madrid) 12
15. Paul Pogba (Fra-Manchester United) 9
16. Sergio Agüero (Arg-Manchester City) 7
17. Gareth Bale (Wal-Real Madrid) 6
17. Karim Benzema (Fra-Real Madrid) 6
19. Roberto Firmino (Bra-Liverpool) 4
19. Ivan Rakitic (Kro-Barcelona) 4
19. Sergio Ramos (Spa-Real Madrid) 4
 
22. Edinson Cavani (Uru-PSG) 3
22. Sadio Mané (Sen-Liverpool) 3
22. Marcelo (Bra-Real Madrid) 3
25. Alisson Becker (Bra-AS Roma/Liverpool) 2
25. Mario Mandzukic (Kro-Juventus) 2
25. Jan Oblak (Svn-Atletico Madrid) 2
28. Diego Godin (Uru-Atletico Madrid) 1
29. Isco (Spa-Real Madrid) 0
29. Hugo Lloris (Fra-Tottenham) 0