• home
 • video
 • pas verschenen

  UEFA lanceert derde Europese beker en verandert Europa League

  UEFA-preses Aleksander Ceferin (l) had een drukke agenda in Dublin.

  UEFA lanceert in 2021 een derde Europese clubcompetitie die onder de Champions League en de Europa League komt. Met de komst van die derde Europese beker wordt ook de Europa League een beetje hervormd.

  Met de derde Europese beker, voorlopig UEL2 genoemd, wil de Europese voetbalbond UEFA  meer landen de kans geven om present te tekenen in een Europese clubcompetitie. Het uitvoerend comité van de UEFA heeft dat vandaag in Dublin bekrachtigd.

   

  "Met de creatie van een nieuwe competitie maakt onze competities nog inclusiever", zegt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. "Er zullen meer wedstrijden zijn voor meer clubs en meer landen zullen vertegenwoordigd zijn in de groepsfases. Dat was een verzoek van de clubs."

   

  De wedstrijden van de nieuwe competitie zullen net als de matchen in de Europa League afgewerkt worden op donderdag, met wellicht een extra starttijd van 16.15u. Minstens 34 landen in plaats van nu 26 zullen een club hebben in de groepsfase van een van de Europese bekers.

  Wat verandert er voor de Europa League?

  In de groepsfase van de UEL2 zullen er 8 poules van 4 ploegen zijn. Enkel de winnaar stoot door naar de 1/8e finales. De tweedes nemen het op in een extra ronde tegen de teams die derde geworden zijn in hun groep van de Europa League. De winnaar van de UEL2 krijgt een ticket voor de Europa League een seizoen later.

   

  Om dat systeem mogelijk te maken veranderen er ook enkele dingen voor de Europa League. In de Europa League worden de poules in de groepsfase teruggebracht van 12 naar 8. De groepswinnaars gaan rechtstreeks naar de 1/8e finales, de tweedes spelen in een extra ronde tegen de derdes uit de Champions League.

   

  Om het Europese seizoen met een climax te laten eindigen worden de finales van de drie bekers in dezelfde week gespeeld. De finale van de nieuwe competitie wordt afgewerkt op woensdag, de finale van de Europa League is op donderdag en de CL-finale op zaterdag.