• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Berhalter is eerste Amerikaanse WK-ganger die bondscoach van VS wordt

  " "

  Gregg Berhalter (3) speelde op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.

  De Verenigde Staten hebben een nieuwe bondscoach: oud-international Gregg Berhalter moet het team na de gemiste Wereldbeker in Rusland weer op het juiste spoor zetten. De 7 WK's daarvoor waren de Amerikanen telkens van de partij.

  Berhalter volgt Bruce Arena op, die in oktober 2017 ontslag nam na zijn mislukte WK-kwalificatiecampagne. Dave Sarachan deed een jaar een interim.

   

  De 45-jarige Berhalter is een oud-verdediger, die 44 keer voor de VS uitkwam. Op het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea stond hij in de basis tegen Mexico en Duitsland, nadat Jeff Agoos geblesseerd geraakt was. In 2006 in Duitsland was hij ook van de partij.

   

  Berhalter wordt zo de eerste Amerikaanse coach die ook op een Wereldbeker gevoetbald heeft. De voorbije 5 seizoenen was hij aan de slag bij Columbus Crew. Zijn aanstelling is symbolisch: er komt een generatiewissel aan bij de Amerikaanse ploeg. Hij is de op 1 na jongste VS-trainer van de voorbije 4 decennia: Steve Sampson was 38, toen hij in 1995 aan het roer kwam.

   

  Zijn 2 jaar oudere broer Jay is commercieel en strategisch directeur van de Amerikaanse voetbalbond. Gregg was de favoriet voor de job. Hij werd gekozen door teammanager Earnie Stewart en unaniem bevestigd door het directiecomité. Hij zou voor 4 jaar tekenen tot de Wereldbeker 2022 in Qatar.