• home
 • video
 • pas verschenen

  Stef Wijnants: "In de millimeterspurt met Ronaldo wint Griezmann de fotofinish"

  Antoine Griezmann en Cristiano Ronaldo

  Antoine Griezmann gaat in duel met Cristiano Ronaldo tijdens de Madrileense derby.

  Maandagavond komt er mogelijk een einde aan een tijdperk. Tien jaar lang hebben Cristiano Ronaldo en Lionel Messi de Ballon d’Or netjes onder elkaar verdeeld: 5 voor CR7, 5 voor Messi. Ook nu maken ze deel uit van het kransje favorieten maar een mager WK zou hen zuur kunnen opbreken. Stef Wijnants maakt een eigenzinnige analyse van het voetbaljaar 2018.

  Democratie ten top of continentale of populaire willekeur?

  De Gouden Bal is de ultieme individuele prijs in de voetbalwereld. Alle andere trofeeën zijn best eervol en staan netjes in de kast maar de laureaat van de Ballon d’Or, georganiseerd door het Franse tijdschrift France Football, waant zich in de hemel.

   

  Toch maken we meteen een bedenking bij de stemprocedure. Toen de FIFA en France Football tussen 2010 en 2015 de verkiezing samen organiseerden was de uitslag een optelsom van stemmen van bondscoaches, aanvoerders en journalisten en werd er een breder draagvlak gecreëerd.

   

  Sedert France Football zich in 2016 opnieuw heeft afgescheiden van de FIFA stemmen enkel nog journalisten (zoals het tussen 1956 en 2009 ook al was). 1 per land, in totaal 176. Met andere woorden, de stem van een mediavertegenwoordiger van de grote voetballanden Spanje, Engeland of Duitsland heeft evenveel waarde als het ingevulde formulier van een journalist uit Jemen, Gibraltar of Libië.

   

  Democratie ten top, maar of het hiermee de juiste waarde toebedeeld krijgt, is voer voor discussie. Hoe dan ook, met dit in het achterhoofd is het vrij onvoorspelbaar om een winnaar aan te wijzen als journalisten van één continent bijvoorbeeld hun speler ( Salah?) bevoordelen of populaire voetballers (Messi, Ronaldo ) meer in het oog lopen.

  Cristiano Ronaldo

  Vorig jaar kreeg Cristiano Ronaldo de Gouden Bal.

  4 criteria verspreid over kalenderjaar

  Maar laten we proberen op een zo objectief mogelijke manier de prestaties en resultaten van de 8 favorieten vergelijken. Dat doen we op basis van 4 criteria:

   

  1. Prestaties in eerste seizoenshelft in eigen competitie
  2. Prestaties in tweede seizoenshelft in eigen competitie
  3. Prestaties in Europa  
  4. Prestaties op WK 2018

   

  Uiteraard kan je nooit een sluitende vergelijking maken. Zo lopen verdedigers en doelmannen minder in de kijker. Slechts één keer won er een doelman (in 1963 Lev Jasjin) en Fabio Cannavaro was in 2006 de laatste verdediger die de Gouden Bal overhandigd kreeg.

   

  In een WK (of EK)-jaar kunnen bijvoorbeeld de internationals hogere ogen gooien. Ook al leverden wereldkampioenen Spanje (2010) en Duitsland (2014) geen winnaar af voor de Ballon d’Or.

   

  Ook prestaties in het najaar worden vaak minder hoog ingeschat omdat er dan nog niet voor de “prijzen” wordt gespeeld.

   

  Maar in het ideale scenario heeft elke match zijn waarde en als we op een schaal van 1 tot 5 (slecht tot goed ) bij elk criterium punten geven zou volgens onze eigenzinnige keuze dit het resultaat kunnen zijn. Bij gelijke stand geven de punten van het WK de doorslag.

  8. Mohamed Salah (Egypte-Liverpool)

  Beter in de eigen competitie presteren dan Mo Salah kan haast niet. De speler van het jaar in Engeland scoorde een recordaantal van 32 doelpunten en werd overladen met alle seizoensprijzen die er in de Premier League te verkrijgen zijn. Een maximum aan punten lijkt voor de eerste seizoenshelft dan ook op zijn plaats.

   

  Sinds augustus lijkt de Egyptenaar minder impact te hebben maar ook nu vond hij  l 7 keer de weg naar de netten. Ook Europees schitterde Salah met Liverpool. Hij had een grote rol in de weg naar de CL-finale. Zijn kansen op winst in de Ballon d’Or verdwenen toen hij door blessure in de finale al vroeg moest vervangen worden en hij vervolgens met Egypte op het WK geen potten kon breken.

   

  Punten: 5 + 3 + 3 + 1 = 12

   

  VIDEO: Salah scoort op het WK tegen Saudi-Arabië

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  7. Raphaël Varane

  Varane, nog altijd maar 25 jaar en al vijf jaar vaste centrale verdediger bij Real Madrid, leidde Real in de Champions League voorbij PSG, Juventus, Bayern Munchen en Liverpool naar een derde opeenvolgende trofee.

   

  Dat hoge niveau nam Varane mee naar het WK waar hij in het sterk georganiseerde team van Didier Deschamps de Wereldbeker pakte.

   

  Punten: 3 + 1 + 4 + 4 = 12 punten

   

  VIDEO: Varane scoort op het WK tegen Uruguay

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  6. Kylian Mbappé

  19 jaar nog maar en nu al op een zucht van de Ballon d’Or. Vorig seizoen was hij bij Paris Saint-Germain in alle competities goed voor 21 goals in 46 matchen. Bovendien staan er ook nog eens 15 assists op zijn teller. PSG won met de titel, de beker en de Ligabeker alle nationale prijzen. De geringe concurrentie in eigen land bezorgt hem minder punten dan de mastodonten uit Spanje of Engeland.

   

  In het huidige seizoen doet Mbappé alvast nog beter. Met 13 goals en 5 assists Ligue 1 en Champions League) heeft hij geen last van de WK-blues zoals bijvoorbeeld Varane of Modric. Europees werd het seizoen van PSG een afknapper. De Franse ploeg werd al in de 1/8e finales door Real Madrid uitgeschakeld en dus kon Mbappé zich niet op het allerhoogste toneel tonen.

   

  Maar het zwakke Europese seizoen werd ruimschoots gecompenseerd door een overweldigend WK. Mbappé scoorde in Rusland maar liefst 4 keer, werd verkozen tot beste jonge speler van het tornooi en maakte deel uit van de ploeg van het WK. Bij de FIFA-verkiezing eindigde hij als vierde na Salah, Ronaldo en Modric.

   

  Punten: 3 + 4 + 2 + 4 = 13

   

  VIDEO: Mbappé scoort in de WK-finale

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  5. Eden Hazard

  De Belgische kapitein kende vorig seizoen onder Antonio Conte een moeilijk jaar. Chelsea werd pas vijfde in de PL op 30 punten van kampioen Manchester City. Maar Hazard scoorde na Nieuwjaar nog 7 keer in de Premier League, 1 keer in de League Cup en de enige goal in de finale van de FA-cup tegen Manchester United.

   

  Hazard krijgt dan ook meer dan een behoorlijk rapport voor de prestaties in Engeland. Ook dit seizoen staat zijn teller al op 7 Premier League-goals, al loopt het de laatste weken ietsje minder. In de Champions League werd Chelsea tegen Barcelona met een zwakke Hazard al snel uitgeschakeld. Op het WK behoorde Hazard tot de absolute uitblinkers en is hij samen met Modric de enige die een perfect rapport krijgt.

   

  Punten: 4 + 3 + 1 + 5 = 13

   

  VIDEO: Hazard dribbelt de Brazilianen tureluurs op het WK

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  4. Lionel Messi

  Alweer een fantastisch jaar voor Lionel Messi. De uitschakeling van FC Barcelona in een vroeg stadium van de Champions League en het matige WK met Argentinië speelt t.o.v. zijn concurrenten in zijn nadeel.

   

  In La Liga was er vorig seizoen geen straffere speler. Messi won een zoveelste titel en beker. Hij scoorde 34 goals in de competitie en kreeg daarvoor de vijfde keer in zijn carrière de Europese Gouden Schoen. Maar Messi is natuurlijk niet alleen een fenomenale schutter, hij leverde vorig seizoen maar liefst 18 assists. Niemand deed beter in de Primera Division. Wat Salah voor de Premier League was, vult Messi voor La Liga in. Het maximum van de punten voor de eerste helft van het seizoen is meer dan terecht.

   

  Ook sinds augustus zwaait Messi alweer de plak. Ondanks zijn schouderblessure  was hij in een soms zwalpend Barcelona alweer vaak de redder (9 goals, 6 assists ).

   

  De vijfvoudige winnaar zal 2018 toch met een hoop frustraties achter zich laten. Toen de strijd om de beker met de grote oren echt begon, zat Messi thuis in de zetel. Barcelona sneuvelde immers al in de kwartfinale. Messi ging in AS Roma mee ten onder.

   

  En van alle favorieten in deze lijst scoort enkel Salah minder punten voor zijn prestaties bij de nationale ploeg. Messi kon zijn Argentinië op het WK in Rusland niet veel bijbrengen. De tweede ronde werd slechts ternauwernood gehaald,  Messi speelde voor zijn status een haast anoniem toernooi.

   

  Punten: 5 + 4 + 3 + 2 = 14

   

  VIDEO: Messi scoort op het WK tegen Nigeria

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  3. Luka Modric

  Luka Modric heeft in 2018 zeven gigantische maanden achter de rug. Goals en beslissende passes zijn voor Modric niet allesomvattend zoals dat voor de spitsen in deze lijst wel het geval is. Met 2 doelpunten en 8 assists in 43 matchen ligt zijn bijdrage aan het succes van Real Madrid en Kroatië elders.

   

  Modric is de metronoom, de tikkende klok op het middenveld. In La Liga zorgde hij na nieuwjaar voor de aanvoer voor een ontketende Cristiano Ronaldo, in de Champions League bleef hij als een keizer overeind tegen het geweld van PSG, Juventus, Bayern en Liverpool. De Champions League-triomf in Kiev komt meer dan aan wie ook toe aan de kleine middenvelder.

   

  Maar zijn grootste persoonlijke succes behaalde hij in Rusland. Is hij bij Madrid omringd door allemaal wereldtoppers en schuift Real veel leiders naar voor, bij Kroatië stuwde hij als kapitein zijn ploegmaats naar een ongekend niveau en resultaat. Kroatië plooide pas in de finale voor Frankrijk. Modric werd meer dan terecht verkozen tot beste speler van het WK.

   

  Na het WK lijkt Luka Modric aan metaalmoeheid te lijden. In haast geen enkele match haalt hij het niveau van de eerste zeven maanden van het jaar. Net als Varane verspeelt hij hier zijn kansen op de zege.

   

  Punten: 4 + 1 + 4 + 5 = 14

   

  VIDEO: Modric haalt op het WK prachtig uit tegen Argentinië

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  2. Cristiano Ronaldo

  Terwijl alle andere favorieten op de Ballon d’Or bij hun club gebleven zijn, maakte Ronaldo in de zomer een sensationele transfer naar Juventus. Zo maakte de Portugees een einde aan een periode van 9 bijzonder succesvolle jaren bij Real Madrid.

   

  Ronaldo was het seizoen 2017-2018 bijzonder luw gestart. Bij de jaarwissel had hij in La Liga nog maar 4 keer gescoord. Toch eindigde hij de Spaanse voetbaljaargang alweer met 26 goals in 27 wedstrijden. Na Nieuwjaar maakte hij drie doelpunten meer dan Lionel Messi. De titel had Real dan al lang verloren.

   

  De speeltuin van de Portugees is de Champions League. Met 15 goals kwam er niemand in de buurt. Zijn hattrick en fenomenale omhaal in Juventus deden de handen in Turijn op elkaar slaan. Ronaldo pakte in Kiev zijn 5e Champions League zege en kondigde meteen na de match zijn afscheid bij Real aan.

   

  Juventus bood 100 miljoen en heeft er totnogtoe nog geen spijt van. Met 9 doelpunten en 5 assists bewijst de topschutter allertijden van de Champions League dat hij na Engeland en Spanje nu ook in Italië club- en individuele prijzen wil halen.

   

  De Wereldbeker was zeker geen groot succes voor Portugal. Het sneuvelde al in de 1/8e finales. Maar helemaal onopgemerkt verliet Ronaldo Rusland niet. Tegen "zijn" Spanje scoorde hij maar liefst 3 keer waardoor zijn WK iets hoger dan dat van Messi mag ingeschat worden. 5 keer won Ronaldo de Ballon d’Or, 2018 was zeker een grand cru jaar, maar de concurrentie haalde ook een hoog niveau.

   

  Punten: 4 + 4 + 4 + 3 = 15

   

  VIDEO: Ronaldo mikt een vrijschop in de winkelhaak op het WK

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  1. Antoine Griezmann

  De energieke Griezmann is de sterkhouder in de aanval van Atletico Madrid. Vorig seizoen maakte hij 29 doelpunten in 49 matchen en liet daarbij ook nog eens 15 assists optekenen.

   

  Griezmann is immers meer dan een pure afwerker. Toch haalde hij in Spanje niet het niveau van de onstuitbare Messi en de scoringsmachine Ronaldo. In La Liga moest hij met Atletico zijn meerdere erkennen in Barcelona maar in Europa pakte de ploeg van Diego Simeone de winst in de Europa League, ondermeer dankzij 6 goals van Griezmann. De Fransman werd verkozen tot Europa League-speler van het Jaar.

   

  Als aanvalsleider van de Franse nationale ploeg was hij niet te beroerd om als spits de handen uit de mouwen te steken in de strakke (soms te verdedigende) aanpak van Didier Deschamps. Bovendien toonde hij zich een koele kikker vanop de strafschopstip. In totaal scoorde hij in 2018 acht goals voor Frankrijk en was hij ook nog eens goed voor 5 assists. Griezmann is zo in haast alle matchen van de Fransen bepalend geweest.

   

  Het nieuwe seizoen begon met winst in de Europese Supercup tegen Real met 4 2. Ook al blijft hij een noeste werker de weg naar de goal en zijn rol als aangever (in Liga en CL : 7 goals en 7 assists) gaat onverminderd verder. Zo scoorde hij tegen Club Brugge ook twee keer in de Champions League.

   

  Twee Europese prijzen met Atletico, vicekampioen in Spanje, wereldkampioen met de Fransen. In de millimeterspurt met Ronaldo heeft de Fransman met de fotofinish gewonnen.

   

  Punten: 4 + 3 + 4 + 4 = 15 

   

  VIDEO: Griezmann lacht de kritiek van Thibaut Courtois weg

  Stef Wijnants