• home
 • video
 • pas verschenen

  Elise Mertens: "De top 10 is niet ver, maar eigenlijk nog wel"

  Elise Mertens.

  Elise Mertens is de nummer 12 van de wereld.

  Elise Mertens (23) heeft een vruchtbaar 2018 achter de rug, maar wil ook in 2019 oogsten. Na twee weekjes vakantie is Mertens al volop het nieuwe seizoen aan het voorbereiden. “Ik moet van de imperfectie de perfectie maken”, zegt de nummer 12 van de wereld.

  "Australian Open? Goeie piek op het juiste moment"

  Elise Mertens speelde op 1 november haar laatste wedstrijd van het seizoen, maar de vakantie is al achter de rug. “Ik was toch redelijk uitgeput”, erkent Mertens.

   

  “Mijn lichaam had, ook door enkele blessures, rust nodig. De batterij opladen gaat redelijk snel. Ik moest vooral mentale rust vinden en die vind ik in België goed.”

   

  De beste Belgische tennisster sprong in 2018 van de 36e naar de 12e plaats op de WTA-ranking.

   

  “36e vond ik al een mooie ranking. Je wil natuurlijk hoger en hoger geraken, maar aan de 12e plaats had ik niet gedacht. Die halve finale op de Australian Open was natuurlijk de uitschieter. Het was de goeie piek op het juiste moment.”

  "Het hele jaar constant blijven is een must"

  Elise Mertens heeft een regelmatig jaar achter de rug en kan ook de toppers het vuur aan de schenen leggen. “Op mentaal vlak heb ik stappen gezet door top 10-speelsters te kloppen. Ik speel ook agressiever. Daar moet ik nog altijd aan werken, maar het is al beter.”

   

  “De toppers kennen me nu natuurlijk meer. De top 10 is niet ver, maar eigenlijk nog wel. Er is nog een puntenverschil. En het hele jaar constant blijven is een must.”

   

  2018 was voor Elise Mertens ook het jaar van de coachwissels. Ze koos met David Taylor onlangs voor haar vierde trainer in één seizoen. “Met hem heb ik echt een goeie klik. Als je 24 op 7 bij elkaar bent tijdens toernooien, dan moet het echt goed gaan. David heeft veel ervaring. Je voelt dat hij met toppers heeft gewerkt.”

  De toppers kennen me nu natuurlijk meer. De top 10 is niet ver, maar eigenlijk nog wel. Er is nog een puntenverschil.

  Elise Mertens

  "Qua ranking heb ik volgend jaar geen doel"

  Elise Mertens begint haar seizoen weer Down Under. Ze zal haar titel in Hobart niet verdedigen en opteert voor zwaardere toernooien. “Ik moet op het hoogste niveau meekunnen. Als ik het ontwijk, dan komt het misschien niet.”

   

  “Ik moet vooral aan mezelf werken, aan mijn niveau en aan de dingen die kunnen verbeteren. Misschien zal mijn ranking dan iets minder zijn, maar dat zal in de toekomst weer omhoog gaan. Ik moet van de imperfectie de perfectie maken.”

   

  Mertens moet in het begin van het seizoen veel punten verdedigen. Hoe zal ze omgaan met een eventuele daling op de ranglijst? “Ik kom van ver. Ik weet hoe het is om ook achteruit te gaan. Maar dat wil niet zeggen dat je tennis achteruit gaat. Dat moet ik in mijn hoofd planten.”

   

  “Qua ranking heb ik volgend jaar geen doel. Top 10 is altijd mooi, maar constant zijn, meer tegen toppers spelen en misschien nog verder geraken op de grandslamtoernooien: die doelen stel ik voor mezelf.”