• home
 • video
 • pas verschenen

  "Club heeft zich laten zien en daar zullen spelers van profiteren"

  Club viert het punt met zijn meegereisde fans.

  Club Brugge heeft gisteren Borussia Dortmund in bedwang kunnen houden. Met 5 punten uit 5 matchen legt de Belgische kampioen een aardig parcours in de Champions League af. Wim De Coninck was gisteren cocommentator bij Proximus. "Als je tegen Dortmund een puntje pakt en thuis ook bijna iets had geraapt, dan is dit een goeie Europese campagne."

  "Keeper van Dortmund had geen handschoenen nodig"

  "Het was niet het voetbal dat we van Ivan Leko en Club Brugge gewoon zijn", vertelt Wim De Coninck over de 0-0 van gisteren. "Het was een beetje uit noodzaak dat Leko op die manier de match heeft aangevat en 90 minuten zo is blijven spelen."

   

  "Hij zou de bus niet parkeren, maar hij heeft dat wel gedaan in een soort 4-5-1. Dan is het natuurlijk moeilijk om de omschakeling te maken, want de weg naar doel is ellenlang."

   

  "Ik denk dat het de bedoeling was om meer te brengen, maar ik heb zelden of nooit gezien dat de keeper van een tegenstander, in dit geval Bürki, geen bal heeft moeten pakken. Hij had geen handschoenen nodig."

  "In competitie wordt verwacht dat Club vooruit voetbalt"

  "Als je naar de cijfers van Dortmund kijkt, dan vergeef je Leko dat hij op die manier gespeeld heeft. Ik denk dat het ook een beetje op verzoek van de spelers was na deze periode met mindere resultaten", vervolgt Wim De Coninck.

   

  Ruud Vormer opperde dat Club misschien vaker op deze manier moet spelen. "Zondag thuis 75% balbezit aan Standard laten, dat zal niet lukken met dat publiek. De fans zullen hen naar voren schreeuwen. In de Belgische competitie wordt verwacht dat Club initiatief neemt en vooruit voetbalt."

   

  "Spelers zoals Vanaken en Wesley hebben hun opdracht gisteren volledig uitgevoerd, maar als je hen zo ver van het doel laat voetballen, dan ontneem je hen veel kwaliteiten."

  "Clubfamilie is met zeer goed gevoel wakker geworden"

  "Eigenlijk heeft Club de match aangevat zoals tegen Monaco, maar Monaco was veel naïever dan Dortmund en liep in de val van Club", analyseert Wim De Coninck. "Dat deed Dortmund niet, ook al leken ook zij vrij tevreden met de 0-0 en de kwalificatie."

   

  "Coach Favre zei ook na de match dat groepswinst hem niet uitmaakt, want een sterke tegenstander tref je sowieso. Maar als je dit Dortmund zag, dan kun je niet geloven dat ze 4 keer scoorden tegen Atletico en 3 keer tegen Bayern, dat ze zoveel tempo en diepgang in een match kunnen krijgen."

   

  "Dat werd er dus allemaal goed uitgehaald door Leko en zijn veldbezetting. Een pluim dus voor het resultaat, maar als je de bus parkeert, dan staat er wel altijd iemand in de weg."

   

  "Witsel zei dat Dortmund zich in slaap had laten wiegen, maar ik denk dat veel mensen in slaap gevallen zijn. Maar ik kan me voorstellen dat de Clubfamilie met een zeer goed gevoel wakker geworden is."

  Eigenlijk heeft Club de match aangevat zoals tegen Monaco, maar Monaco was veel naïever dan Dortmund en liep in de val van Club.

  Wim De Coninck

  "5 punten na 5 matchen: dat is uitstekend"

  Voor Club vloeit de Champions League over in de Europa League, maar de kampioen kan terugblikken op een vruchtbare campagne. "5 punten na 5 matchen: dat is uitstekend. Leko had vooraf gezegd dat Club iets kon doen, maar dat was in de euforie na de titel. Maar hij heeft toch gelijk gekregen, met die kanttekening dat Monaco veel zwakker was dan vooraf gedacht."

   

  "Dortmund en Atletico zijn twee onvervalste kleppers. Als je tegen Dortmund een puntje pakt en thuis ook bijna iets had geraapt, dan is dit een goeie Europese campagne."

   

  "Er volgt nu nog een galamatch tegen Atletico en ik neem aan dat ze dan zullen vergeten wat ze gisteren hebben gedaan. Atletico parkeert ook graag de bus en dan kan het een schaakmatch worden, maar dat zal van Club afhangen. Ze zullen op een mooie manier afscheid willen nemen. Als ze 6 of 8 punten halen, dan is dat super en dan zal de kassa ook rinkelen."

  "De Belgen hebben zich op het voorplan getoond"

  Wie waren in deze campagne de uitblinkers en kunnen die kassa eventueel spijzen? "Je ziet dat Hans Vanaken het verst staat. En ik denk ook aan Brandon Mechele, die tegen Atletico erg sterk was tegen Diego Costa. De Belgen hebben zich op het voorplan getoond."

   

  "Er zijn veel spelers die zich laten zien hebben en dat zal ook de scouts niet ontgaan zijn. Ik neem aan dat er voor Vanaken nu meer interesse zal zijn dan tijdens de zomer, toen ook een transfer verwacht werd. Club heeft zich laten zien en daar zullen spelers van profiteren."

  Club mag trots zijn, zo bewijzen deze cijfers

  Club Brugge hield Borussia Dortmund in het Signal Iduna Park op 0-0, zeker geen vanzelfsprekendheid. Dortmund kon namelijk voor het eerst in 20 officiële duels thuis niet scoren. In het kalenderjaar 2018 was het nog maar de tweede keer dat Dortmund daar niet in slaagde. Alleen in het eerste thuisduel van het jaar, op 14 januari tegen Wolfsburg, scoorde Dortmund ook niet (0-0).

   

  Dit seizoen weet Dortmund het doel in eigen stadion erg goed staan. In de
  negen thuisduels van 2018/19 scoorde de ploeg 33 keer, een gemiddelde van 3,7 treffers per match.

   

  Club stond slechts twee schoten op doel toe. Dat is eveneens zeldzaam, want daar slaagden de laatste 14 tegenstanders in het Signal Iduna Park niet in. Qua schoten op doel tegen, Expected Goals tegen én daadwerkelijke treffers tegen, presteerde dit seizoen nog geen ploeg zo goed tegen Dortmund in een uitduel als Club.