• home
 • video
 • pas verschenen

  Croenen: "Top op het WK? Hopelijk jaartje later op Olympische Spelen"

  Zwemmer Louis Croenen (24) wil dit jaar schitteren op het WK, of nog liever in 2020 op de Olympische Spelen in Tokio. "Ik hoop dit of volgend jaar mijn top te bereiken", zegt hij.

  Als Louis Croenen geen baantjes trekt in het zwembad, studeert hij sportmanagement aan de VUB. Vandaag bracht hij met zijn medestudenten een bezoekje aan de Sporza-redactie.

   

  "Het was een toffe ervaring", vertelt Croenen. "Maar ik ben er nog niet uit wat ik na mijn zwemcarrière wil doen. Ik ben heel gefascineerd door sport en heb een grote waaier aan zaken die ik kan doen."

  Croenen: "Gaastra kan me nog iets bijbrengen"

  Gelukkig heeft Croenen nog wat tijd om die knoop door te hakken, want zijn focus ligt nog volledig op het zwemmen. "We zijn nu de basis voor het nieuwe seizoen aan het leggen. Het hoofddoel is het WK in Zuid-Korea in juli."

   

  "Of ik dan mijn top wil bereiken? Als ik het nog een jaar zou kunnen uitstellen tot de Olympische Spelen in Tokio, zou het geweldig zijn. Maar ik mik eerst op het WK."

   

  "Het is de bedoeling om dit of volgend jaar mijn top te bereiken. Ik had een heel goede periode van 2014 tot 2016, wat zich ook vertaalde in mijn tijden. De voorbije twee jaar was het moeilijker om vooruitgang te boeken. Een dipje is normaal in het zwemmen, maar het mag niet te lang duren. Ik hoop nu weer een stapje hogerop te zetten."

   

  Om dat doel te bereiken schakelt Croenen Ronald Gaastra in als zijn nieuwe coach. "Het is aangenaam om eens op een andere manier te trainen", zegt hij. "We vormen nu één groep, wat ook goed is voor de estafettes. Ik denk wel dat Gaastra me iets kan bijbrengen."

  Louis Croenen en zijn klasgenoten op de Sporza-redactie: