• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  KBVB wacht niet op uitspraak van rechter, 3 jonge Red Flames benaderd met 50.000 dollar

  De KBVB.

  De KBVB wacht de uitspraak van de rechtbank in het voetbalschandaal niet af, maar het kan momenteel geen termijn geven.

  In het Vlaams Parlement vindt vandaag een hoorzitting plaats over de fraude in ons voetbal. Onder meer Thibault De Gendt, de integrity officer van de voetbalbond, is daar aan het woord gekomen.

   

  De Gendt kondigde aan dat de voetbalbond de uitspraak van de rechter in het voetbalschandaal niet wil afwachten. "Zo'n uitspraak kan jaren op zich laten wachten", zei De Gendt.

   

  Wanneer de KBVB zich zal uitspreken over mogelijke straffen in het verhaal van de mogelijke competitievervalsing hangt af van de evolutie van het dossier.

  "Meisjes van 15 jaar benaderd door een Turk"

  De Gendt vertelde op de hoorzitting ook dat drie speelsters van de jonge Red Flames (U16) enkele maanden geleden tijdens een internationaal kwalificatietoernooi de vraag gekregen hebben om een wedstrijd te beïnvloeden.


  "Het gaat om drie meisjes van 15 jaar", zei De Gendt. "Ze werden na een training benaderd door een Turkse man die hen elk 50.000 dollar aanbood om een partij te beïnvloeden."

   

  "De betrokken meisjes hebben de KBVB meteen ingelicht. Vervolgens zijn de internationale bonden (UEFA en FIFA, red) op de hoogte gebracht, net

  als het federaal parket. Het onderzoek loopt nog."      

   

  "Met dit voorbeeld wil ik aantonen dat matchfixing wel degelijk in elk niveau van het voetbal kan plaatsvinden", aldus De Gendt. "Ook in het jeugdvoetbal. Het blijft dus erg belangrijk spelers en speelsters van jongsaf aan te informeren en te waarschuwen voor de gevaren van matchfixing. Daar zullen wij als KBVB in de toekomst verder op inzetten."

  "Het gaat hier om meisjes van 15 jaar"