• home
 • video
 • pas verschenen

  Stukje Belg, stukje Nederlander en stukje Canadees: "België wint straks met 3-1"

  Het Kalinga-stadium in Bhubaneswar. Hier speelt België straks tegen Canada.

  Voor de Red Lions is het vandaag bittere ernst. Om 12.30u spelen ze in India hun eerste wedstrijd op het WK 2018. Canada is de tegenstander. Halve Belg Floris van Son haalde de Canadese selectie net niet. Hij vermoedt dat België straks met 3-1 wint.

  België, het nummer 3 van de wereld, is één van de topafvorieten op deze Wereldbeker en kan zich in de openingswedstrijd tegen Canada, 's werelds nummer 11, dus geen misstap permitteren.

   

  Bij Canada viel ene Floris van Son als eerste reserve net naast de WK-selectie.  Van Son, met roots in ons land, is ideaal geplaatst om de kansen van België tegen Canada in te schatten.

   

  "Ik ben opgegroeid in België (Gent, red) en ken veel Belgische internationals. De Belgen zijn vanmiddag sowieso favoriet, dat is evident. Maar ik hoop nu ook weer niet dat ze veel te goed zullen zijn voor Canada."

   

  "In Canada is hockey een kleine sport. Als je daar over hockey spreekt, denken ze dat het over ijshockey gaat. In Canada liggen misschien 10 hockeyvelden terwijl er in Brussel alleen al tientallen velden liggen."

   

  "Ik heb België verlaten toen ik 19 was, op een moment dat hockey nog iets minder groot was dan nu. Maar de laatste jaren gaat het er steeds professioneler aan toe en groeit het ledenaantal zienderogen."

   

  "België mag Canada wel niet onderschatten. In de breedte hebben we niet zo'n goed team, maar we hebben wel enkele sterke individuen: snelle en handige jongens die op de counter loeren. Maar België beschikt over een veel bredere selectie, een luxe die Canada niet heeft. Een pronostiekje? Ik denk 3-1 voor België, een goeie overwinning."

  "Ik gun het België, Nederland én Canada"

  De Belgen mikken in India op de wereldtitel. Hoe ziet Van Son dat? "Er zijn op het WK veel landen met veel goeie spelers: Duitsland, Australië, Nederland, Argentinië en België. Het zal op details aankomen, misschien shootouts. Dan heb je een keeper nodig die in vorm is. Goud voor België is alvast mogelijk, het heeft er zeker de spelers voor."

   

  "Voor wie ik supporter? Dat is een heel moeilijke vraag. Ik heb een Nederlands en Canadees paspoort, maar omdat ik 19 jaar in België gewoond heb, is er natuurlijk ook een grote band met België. Ik zou het oprecht mooi vinden als België de titel zou pakken."

   

  "Ik woon nu in Amsterdam, dus ken ik ook Nederlandse spelers. Ik gun het hen dus ook. En ik gun het ook Canada. Het is een moeilijke driehoeksverhouding (lacht)."

   

  "Hoe ik in Canada terechtgekomen ben? In België speelde ik bij de U16, dan zijn we naar Nederland verhuisd en heb ik voor Jong Oranje gespeeld. Maar ik ben er niet echt doorgebroken. Aangezien mijn vader Canadees is, kon ik ook een Canadees paspoort krijgen en zo ben ik daar in het team beland."

   

  "Ik ben reserve voor dit WK. Of ik hoop dat ik alsnog naar India mag? Ik hoop niet dat er iemand geblesseerd of ziek zou geraken. Ik moet daar op voorbereid zijn en heb een visum voor India, maar je wenst je ploeggenoten natuurlijk gewoon het beste."