• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Holsbeeck: "Ik ben zeker dat Bayat nooit matchen heeft vervalst"

  Herman Van Holsbeeck spreekt voor het eerst sinds het uitbreken van het schandaal.

  In het fraudedossier in het Belgische voetbal viel ook de naam van Herman Van Holsbeeck (64). De voormalige Anderlecht-manager werd opgepakt en ondervraagd, maar mocht 's avonds weer naar huis. Bij RTL-TVI heeft Van Holsbeeck voor het eerst gereageerd op zijn rol. 

  "Er werd me niets ten laste gelegd"

  Herman Van Holsbeeck doorbreekt het stilzwijgen. "Mijn advocaten hebben me gezegd dat men dreigt te geloven dat wij de grote criminelen zijn als we niet praten", vertelt de ex-manager van Anderlecht in het RTL-programma Dossiers Tabous.

   

  Op 10 oktober regende het huiszoekingen in het Belgische voetbal. Ook Herman Van Holsbeeck werd uit zijn bed gelicht. Heeft hij iets bekend aan het gerecht?

   

  "Ik werd meerdere maanden afgeluisterd en er werd een huiszoeking uitgevoerd. Dat is niet fijn voor mijn familie. Ik werd een hele dag ondervraagd en 's avonds kon ik naar huis. Er werd me niets ten laste gelegd."

  Mijn advocaten hebben me gezegd dat men dreigt te geloven dat wij de grote criminelen zijn als we niet praten.

  Herman Van Holsbeeck

  "Mogi is het slachtoffer van zijn grote mond"

  Mogi Bayat is een van de spilfiguren in het onderzoek naar financiële fraude en matchfixing in het Belgische voetbal. Als Anderlecht-manager werkte Herman Van Holsbeeck nauw samen met makelaar Bayat.

   

  "Ik werd in april bij Anderlecht ontslagen. Het nieuwe bestuur besliste meteen om niet meer met Bayat te werken toen Van Holsbeeck weg was", legt de ex-Anderlecht-manager uit.

   

  "Maar wat stel ik vast? De eerste grote uitgaande transfer van Anderlecht was die van Uros Spajic naar Krasnodar voor 7 miljoen euro. Weet je wie die transfer geregeld heeft? Mogi Bayat."

   

  "Enkele weken later zag ik hoe Anderlecht geen oplossing vond om Lukasz Teodorczyk te verkopen. Ze hebben een tiental makelaars gecontacteerd. Plots ging Teo naar Udinese voor 3,5 miljoen euro. Weet je wie die transfer geregeld heeft? Mogi Bayat."

   

  "Hij is onvermijdelijk in het voetbal. En wie openlijk kritiek op hem uit, is vaak een beetje gefrustreerd. Mogi, dat is "me, myself and I". Hij is Napoleon. Je bent 40 jaar, je hebt succes, je hebt een Porsche en een Ferrari, ..."

   

  "Mogi is mijn vriend. Zoals zijn broer Mehdi zei, denk ik dat hij het slachtoffer geworden is van zijn grote mond. Hij heeft misschien geprobeerd om wat minder belastingen te betalen, maar ik ben zeker dat hij nooit matchen vervalst heeft."

  Bayat heeft misschien geprobeerd om wat minder belastingen te betalen, maar ik ben zeker dat hij nooit matchen vervalst heeft.

  Herman Van Holsbeeck