• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Michael Verschueren voorgesteld als sportief directeur, Luc Devroe blijft aan boord

  Michael Verschueren op zijn eerste persconferentie als Sportief Directeur.

  Anderlecht heeft vanochtend zijn nieuwe sportieve structuur voorgesteld. Voorzitter Marc Coucke zweeg, Michael Verschueren nam tijdens de presentatie het woord als sportief directeur en legde in zijn betoog de nadruk op het Anderlecht-DNA, de ontwikkeling van de jeugdacademie en samenwerking met enkele buitenlandse clubs.

  "Nieuwe visie was een noodzaak"

  Michael Verschueren voerde vandaag voor het eerst officieel het hoge woord als Sportief Directeur van Anderlecht.

   

  "Dit is een heel speciaal moment voor mij. "Ik ben heel fier dat ik in een volle zaal mijn eerste persconferentie mag geven", opende Verschueren.

   

  "Het Belgische voetbal staat voor de belangrijke uitdaging om opnieuw op het voetbal zelf te focussen, na alle verhalen die de voorbije weken aan het licht gekomen zijn."

   

  "Daarom hebben we op Anderlecht een visie ontwikkeld die noodzakelijk is om de toekomst van de club te verzekeren."

  Elk seizoen minstens 2 jeugdspelers naar A-kern

  Michael Verschueren zal als Sportief Directeur het vernieuwde sportdepartement aansturen. Hij zal zich bezighouden met het sportieve aspect (zoals transfers), maar ook met het personeelsbeleid (zoals de aanstelling van de juiste mensen op de juiste plaats).

   

  "We zijn erin geslaagd een structureel verlies waar Anderlecht al 25 jaar mee worstelde weg te werken", zegt Verschueren. "We zullen in een seizoen met Europa League-voetbal break-even draaien en in de toekomst zullen we dankzij ons nieuwe beleid winst maken."

   

  "We zullen ons vanaf nu 100% focussen op sportief succes. De ambitie is om elk jaar kampioen te worden. En we willen competitief zijn in de Europa League en Champions League, ook na Nieuwjaar."

   

  "Onze jeugdacademie behoort nu al tot de top 25 van de wereld, maar we willen nog beter worden. We gaan onze infrastructuur hier nog verbeteren en we hebben ambitieuze plannen in het buitenland. We zijn aan het praten met Amerikaanse en Chinese clubs om samen te werken. Die onderhandelingen zullen binnenkort afgerond worden."

   

  "De doorstroming van eigen jeugd naar de A-kern is cruciaal. Elke seizoen moeten minstens 2 jongeren doorstromen. En we willen die jongeren ook langer aan boord houden. Vroeger moesten we spelers verkopen uit financiële noodzaak, nu willen we de zaak omdraaien en de speler zo lang mogelijk hier houden. Alleen als er een waanzinnig bedrag op tafel komt, zullen we de speler moeten laten gaan."

  "Devroe wordt zeer belangrijk in onze scouting"

  Veel nieuwe namen in het organigram kon Verschueren (nog) niet aankondigen, maar dat er vers bloed komt, is een zekerheid.

   

  Verschueren: "Er komen 8 mensen bij in het sportdepartement. Mensen van hoog niveau die het DNA van Anderlecht kunnen injecteren. Het DNA van Anderlecht is onder meer de winnaarsmentaliteit. Er komt een transfercomité waarin mensen zetelen die kennis van zaken hebben en weten wat Anderlecht nodig heeft."

   

  Zeker is dat Luc Devroe, die door Marc Coucke opzijgeschoven werd ten voordele van Michael Verschueren, aan boord blijft. "Luc zal een zeer belangrijke rol spelen in onze scouting en zal als rechterhand van de Technisch Directeur fungeren. Hij zal zich ook nog bezighouden met transfers", zegt Verschueren.

   

  Anderlecht is intussen nog op zoek naar een Technisch Directeur. "Daar willen we midden december een naam op plakken. We zijn momenteel met meerdere mensen aan het onderhandelen over die functie. Of het iemand is die bij Anderlecht gespeeld heeft? Niet noodzakelijk."

  Bekijk de persconferentie van Michael Verschueren:

  Verschueren: "Moment is gekomen om na 7 jaar zelf iets te doen voor de club"