• home
 • video
 • pas verschenen

  François in parlement: "Zonder evenwichtige concurrentiepositie geen nieuwe Gouden Generatie"

  Pierre François

  Pierre François ontvouwde de hervormingsplannen van de Pro League.

  Pierre François, de CEO van de Pro League, heeft in het Vlaams Parlement enkele concrete maatregelen voorgesteld om het Belgische voetbal te hervormen. Tegelijkertijd waarschuwt hij voor de gevolgen van drastische fiscale aanpassingen.

  Pierre François kwam de leden van de Commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media in het Vlaamse Parlement overtuigen van de goeie bedoelingen van de Pro League. "Want het imago van onze competitie staat op het spel."

   

  "Marc Coucke (voorzitter Pro League) en ikzelf zullen nog voor het winterreces concrete maatregelen nemen." Waarna François enkele plannen ontvouwde.

   

  "De Federale Overheid zou een instituut voor makelaars moeten oprichten. De FIFA wil dit ook doen, maar wij wachten daar niet op. Wij willen regels opleggen; niet voor makelaars, want dat kunnen we niet, maar voor clubs en hun relatie met makelaars."

   

  "We willen af van de afhankelijkheid van makelaars en ijveren voor de oprichting van een autonome Orde van Makelaars. We willen een certificaat voor de makelaars, een officiële erkenning. Wat dat betreft willen we een pioniersrol opnemen. Deze aanbevelingen zitten in een afrondende fase."

  We willen een certificaat voor makelaars, een officiële erkenning

  "RSZ-korting wordt wel degelijk in de jeugd geïnvesteerd"

  Ondanks de goeie wil bij de Pro League wil de politiek ook de fiscale voordelen voor voetballers en clubs aanpakken. Pierre François waarschuwt: "Ik begrijp de vraag van de politiek, maar we pleiten voor een evenwichtige aanpassing."

   

  "We moeten tegemoet komen aan de vraag van de politiek en de publieke opinie, maar moeten het de clubs ook mogelijk maken om concurrentieel te blijven. Zonder evenwichtige concurrentiepositie moeten we niet meer dromen van een nieuwe grote generatie Rode Duivels."

   

  Volgens CFO Nils Van Branteghem wordt de veelgenoemde RSZ-korting trouwens wel degelijk in de jeugd geïnvesteerd. "Meer dan ooit zelfs. Onze clubs hebben samen meer dan 10.000 jeugdspelers en 453 jeugdtrainers. De totale opleidingskost binnen de Pro League bedraagt 26,2 miljoen euro."