• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondscoach U16 over poging matchfixing: "Gebeurt vaker dan je denkt"

  Tamara Cassimon

  Tamara Cassimon (in het rood) is de bondscoach van de meisjes U16.

  Integrity officer Thibault De Gendt onthulde in het Vlaams Parlement dat 3 meisjes van de U16 onlangs benaderd werden om een match te beïnvloeden. "De meisjes waren niet in paniek. "Met welke zever vallen ze ons hier lastig", zeiden ze."

  De feiten speelden zich af vlak voor de Eliteronde van de U16 in Nederland. "3 meisjes hebben via Facebook Messenger een bericht gekregen om "iets te doen" tijdens de wedstrijden", vertelt bondscoach Tamara Cassimon.

   

  "De meisjes hebben er onderling over gepraat en hebben het gemeld aan onze delegatieleider en aan mij als coach. We hebben dan print screens genomen en aan de UEFA-afgevaardigde overgedragen. Ik heb de bedragen niet gezien, maar ik denk niet dat die immens waren."

   

  "De meisjes waren niet in paniek. "Met welke zever vallen ze ons hier lastig", zeiden ze. Maar we hebben het toch ernstig genomen. Tijdens de maaltijd hebben we er nog 5 minuten over gesproken met de groep en daarna is het weer naar de achtergrond verdwenen."

  "Je moet dit er gewoon bijnemen"

  "Ik denk dat dit soort zaken vaker gebeurt dan de mensen denken", zegt Cassimon. "Maar die speelsters hebben op die leeftijd maar 1 doel: Red Flame worden. Op die leeftijd staan alle deuren nog open en willen ze die zeker niet toeslaan."

   

  "Voor elk toernooi krijgen we ook een infosessie van de UEFA, waar de gevolgen van matchfixing voor jezelf en je land worden aangehaald. Ze krijgen dit al vanaf de U15, dus sommigen hebben dat al 3 of 4 keer gehoord."

   

  "Het is dus zeker niet zo dat iedereen op dit soort voorstellen ingaat. Nu staat het Belgische voetbal misschien in een slecht daglicht, maar er zijn er ook heel veel die dit niet doen."

   

  "Het verbaast mij in ieder geval niet. Als je in het voetbal zit, hoor je dit soort verhalen overal: op de hogere én op de lagere niveaus. Maar ook bijvoorbeeld over tennis of basketbal. Het is een fenomeen dat je erbij moet nemen. Het is alleen spijtig dat het ook al op zo'n jonge leeftijd gebeurt."