• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ze brengen het niveau van de straat mee en dat is ordinair"

  Wilder-Fury, morgenavond in LA.

  Morgen kampen Deontay Wilder en Tyson Fury in Los Angeles  voor de

  WBC-wereldtitel boksen bij de zwaargewichten. Het wordt een clash tussen twee boksers die nog nooit de nederlaag geproefd hebben. Bokskenner Alain Vandriessche laat zijn licht schijnen over deze strijd tussen twee titanen.

  De basketballer met de knock-out-punch

  “Ik volg Wilder al vanaf het begin van zijn carrière”, steekt Vandriessche van wal. “Uit het basketbal heeft hij zijn beensnelheid meegebracht. Technisch gezien is hij niet de meest bedreven bokser. Maar dat is in het huidige boksen geen enkele zwaargewicht.”

   

  Ook zijn stootkracht is een serieus wapen. Hij kan iemand met één punch knockout slaan, maar daarin schuilt ook zijn grote kwetsbaarheid.  “Hij verliest snel het hoofd als hij iemand raakt. Hij vliegt erop en gaat voor de finish als een wildeman. Dan is hij kwetsbaar. "

   

  "Als zijn tegenstander niet aangeslagen is kan hij tegen een counter aanlopen. Ofwel gaat hij zo wild tekeer dat hij veel energie verbruikt, wat hem in de latere rondes zuur kan opbreken.” 

   

  “Wilder is niet bulletproof, hij heeft een zwakke kin en hij heeft nog nooit tegen een echt sterke bokser gekampt.”

  Deontay Wilder tegen Luis Ortiz

  Deontay Wilder tegen Luis Ortiz

  “Fury is een stuk ongeregeld”

  Toen hij Vitali Klitsjko versloeg, dacht iedereen dat Tyson Fury de nieuwe bokskoning was. Maar de Brit verliet de sport door drugs, drank en mentale problemen.

   

  Alain Vandriessche: "Fury heeft al 2,5 jaar niet op niveau gebokst en intussen is de wereld veranderd met Wilder en Joshua."

   

  Over de kansen van de "Gipsy King" is Vandriessche niet echt onder de indruk. Maar hem onderschatten zou wel eens slecht kunnen aflopen voor Wilder.

   

  “Ik heb nog nooit iets gezien van zijn techniek en hij is bovendien ook technisch beperkt volgens mij.  Bovendien is Fury ook niet snel genoeg,  maar dat komt vooral door zijn postuur. Dus zal hjij uit de buurt van Wilder moeten blijven."

   

  Daarin ligt ook zijn grote sterkte. "Fury is een "natural heavyweight". Hij is zo geboren. Hij is van nature een reus, geen opgepompte zwaargewicht. Dat is iets waar Wilder rekening zal moeten mee houden. Je stoot je daarop leeg en aan het einde is het simpel: als zo een kerel u een stamp geeft, dan gaan de lichten ook uit."

  Tyson Fury tegen Vladimir Klitschko

  Tyson Fury tegen Vladimir Klitschko

  Hoe langer het duurt, hoe meer voordeel Fury heeft. Maar ondanks zijn explosief karakter in de eerste rondes kan Wilder ook in de laatste nog verwoestend uithalen.

  Alain Vandriessche, bokskenner

  “Geef mij maar de rijmelarij van Ali”

  In aanloop naar en ter promotie van deze kamp hebben beide boksers de wereld rondgereisd. Op de persconferenties ging het er vaak hard aan toe met schermutselingen en vuilbekkerij.

   

  "Muhammad Ali bracht de intimidatie op een hoger niveau. Deze twee brengen het niveau van de straat mee naar de persconferenties en dat is ordinair. Maar ja, dat doet tickets verkopen en daar gaat het om, zeker?"

   

  Of het een manier is om elkaar uit evenwicht te brengen, daar is Vandriessche niet van overtuigd. "Daar zijn ze al lang voorbij. Ze hebben voor zichzelf uitgemaakt dat ze er zullen staan. Het is een vorm van intimidatie. Uiteindelijk zijn ze wel vol van zichzelf en zoeken ze de angst bij de ander. Maar of ze die vinden, dat weet ik niet."

   

  "Iedereen heeft een geweldig plan tot "ge een stamp op uwe kop krijgt" (lacht). Wanneer de wedstrijd begint, vallen de maskers af en dan zie je wie er het meeste wil en het meeste kan.”

  Persconferentie Deontay Wilder en Tyson Fury

  Persconferentie Deontay Wilder en Tyson Fury

  "The biggest prize in sports"

  "Vroeger was de wereldtitel bij de zwaargewichten "the biggest prize in sports". Boksen heeft nog altijd die magie, die potentie. Het gevecht is iets dat de mens aantrekt, dat men wil zien," mijmert Vandriessche. "Als er ergens een vechtpartij uitbreekt, dan zijn er altijd direct mensen die willen komen kijken."

   

  "Maar vroeger was er maar één weg om de berg te beklimmen. Nu zijn er meerdere en iedereen klimt maar. Versnipperde bonden: IBF, WBC, WBA, WBO... Verschillende titels worden verenigd en als de volgende tegenstander je dan niet zint, dan laat je die titels vallen.  Ach, het is een zootje."

   

  "Maar als puntje bij paaltje komt, zal de winnaar van dit duel het altijd moeten opnemen tegen de ook nog ongeslagen Anthony Joshua om uit te maken wie nu de échte wereldkampioen is bij de zwaargewichten. Ze hebben allemaal titels, maar er kan er maar één de kampioen zijn: The Undisputed Heavyweight Champion of the world."

  Anthony Joshua

  Anthony Joshua