Smits: "Ik heb nog een eitje te pellen met het snowboarden"

  Seppe Smits ging na de Winterspelen onder het mes.

  De wintersporters kunnen zich weer helemaal uitleven, maar Seppe Smits moet nog even op zijn tanden bijten. Al is er stilaan licht aan het einde van de tunnel voor de snowboarder. "Ik beleef er nog veel plezier aan en ik ben nog supergemotiveerd. Zolang mijn lichaam het nog aankan, ga ik er nog volledig voor."

  Seppe Smits (27) moest na de Olympische Spelen in PyeongChang onder het mes met een kraakbeenletsel. "Ik zit aan het einde van mijn revalidatieperiode", zegt een opgeluchte Smits aan Sporza. "Het heeft lang genoeg geduurd. Volgende week zal ik testen hoe mijn knie aanvoelt. Ik ben zelf heel benieuwd."

   

  Smits spreekt over een frustrerende periode. "Ik moest bijna drie maanden met krukken wandelen. Ik kon die krukken na die periode wel verbranden. Als ik er nu op terugkijk, is het nog redelijk goed vooruitgegaan. Maar het was zeker en vast frustrerend om snowboardbeelden te zien van andere atleten die naar Nieuw-Zeeland of Oostenrijk trokken."

   

  "Ik moest nog wachten en thuis blijven. Dat heeft me zeker wel extra motivatie gegeven om sterker dan ooit te zijn en om volledig klaar te zijn voor het nieuwe seizoen."

  Het heeft lang genoeg geduurd. Volgende week zal ik testen hoe mijn knie aanvoelt. Ik ben zelf heel benieuwd.

  Seppe Smits

  "Tricks zitten in mijn hoofd en dat moet eens gebeuren"

  Als Seppe Smits donderdag groen licht krijgt, dan springt hij vrijdag in zijn auto richting de bergen. Eerste opdracht: het zelfvertrouwen opkrikken. "Niet zozeer in mijn tricks, wel in mijn knie. Voor mijn operatie heb ik drie maanden constant met pijn gesnowboard. Nu wil ik me focussen op het boarden, het gevoel hebben dat de vrijheid volledig terug is."

   

  "Ik heb zeker en vast nog een eitje te pellen met het snowboarden", zegt Smits vol overtuiging. "Ik beleef er nog veel plezier aan en ik ben nog supergemotiveerd. Zolang mijn lichaam het nog aankan, ga ik er nog volledig voor."

   

  "Wat ik met dat eitje bedoel? Voor de Spelen wou ik bepaalde tricks leren, maar door die blessure heb ik geen tijd meer gehad. Dat zijn frustraties. Die tricks zitten in mijn hoofd en dat moet eens gebeuren. Het gaat niet om een resultaat, ik wil voor mezelf bewijzen dat ik dat kan."

  "Ik wil mijn niveau terughalen"

  Hoe belangrijk zijn resultaten dan nog voor Seppe Smits? De voormalige wereldkampioen pint zich niet vast op uitslagen. "Ik wil mijn niveau terughalen. Zo snel mogelijk, maar zonder mijn lichaam te veel te belasten en mijn knie nog eens te blesseren."

   

  Het WK van januari staat niet meteen aangekruist in zijn agenda. "Als ik mezelf klaar voel voor wedstrijden, dan begin ik er aan. Of dat nu januari of februari is... Dan moet ik misschien eens het WK overslaan en focussen op de rest van mijn carrière en niet op één wedstrijd."

  "Ik word een van de veteranen in mijn sport"

  Hoe schat Seppe Smits de rest van zijn carrière in? "Ik begin een van de veteranen te worden in mijn sport. Leeftijd is maar een getal, maar ik merk wel dat mijn lichaam iets stroever gaat. En je merkt dat de schrik er een beetje inkomt. Je probeert niet zomaar tricks. Ik neem meer berekende risico's. Maar ik heb momenteel nog het gevoel dat ik nog een paar jaar verder kan."

   

  "De Spelen van 2022? Het irritante is dat de Winterspelen vier jaar verder zijn en dat is echt een lange periode. Zolang mijn lichaam het volhoudt, wil ik er zeker en vast nog voor gaan. Maar dan zal ik 30 jaar zijn en er blijven maar jonge talenten komen."

   

  "Ik weet niet of ik er dan voor een topprestatie kan gaan, maar het zou zeker en vast mooi zijn om me te kwalificeren. Drie Spelen op een rij zou een mooi resultaat zijn voor mijn carrière."

  Seppe Smits kreeg vandaag het bezoek van Sporza:

  Interview met Smits: "Een kantoorbaan? Nooit. Dat is voor mij onmogelijk"