• home
 • video
 • pas verschenen

  Klok cruciaal op slotdag WK schaken: "Carlsen beter onder tijdsdruk"

  Magnus Carlsen

  Slaat Magnus Carlsen al zijn slag in het rapid?

  Morgen weten we wie zich wereldkampioen schaken mag noemen: opnieuw Magnus Carlsen of toch uitdager Fabiano Caruana. Na 12 remises beslist snelschaak over de titel. "Ik denk dat Carlsen na 4 partijen rapid wereldkampioen zal zijn."

  "Dat alle 12 partijen op een gelijkspel zijn geëindigd is uitzonderlijk, maar het wil wel zeggen dat Carlsen en Caruana aan elkaar gewaagd zijn", zegt Luc Cornet, de Belgische vertegenwoordiger in de Internationale Schaakbond FIDE.

   

  "Beide schakers waren bijzonder goed voorbereid. Caruana had zich heel goed omringd met secondanten (die hem helpen met de strategie). Het niveau was ook heel hoog."

   

  Hoog niveau, maar misschien wel weinig spektakel? "Er waren wel degelijk mooie partijen bij, maar dan vooral op verdedigend vlak. Aanvallend was het minder. Er waren geen spectaculaire offers. Wat dat betreft bleven we op onze honger zitten."

   

  "Caruana heeft de schaakwereld toch verbaasd dat hij 12 matchen lang de evenknie was van Carlsen. Hij stond zelfs een paar keer op de rand van een zege en heeft zelf niet veel weggegeven. Terwijl ik had verwacht dat Carlsen met 7-5 of zo zou winnen."

  "Caruana heeft meer tijd nodig voor zijn berekeningen"

  Er wordt nu overgegaan naar 4 partijen rapid schaak (25 minuten per partij). Als er dan nog geen winnaar is, worden er potjes blitzschaak en uiteindelijk 1 match armageddon gespeeld. In die laatste formule is er sowieso een winnaar.

   

  Carlsen was in de laatste match gretig om een remise aan te bieden, ook al stond hij er eigenlijk beter voor. "Ik denk dat hij geen risico's wou nemen, omdat Carlsen beter moet zijn in het snelschaken. Onlangs won de Noor nog het snelschaaktoernooi in Leuven."

   

  Volgens ex-wereldkampioen Kasparov wijst de snelle remise van Carlsen op een teken van zwakte of twijfel. "Hij is het noorden kwijt", zei de Rus. "Ik deel die mening niet", zegt Cornet. "Carlsen is beter bestand tegen de tijdsdruk in het snelschaken, terwijl Caruana meer tijd nodig heeft om zijn berekeningen te kunnen maken. Ik denk dat Carlsen na 4 partijtjes rapid opnieuw wereldkampioen zal zijn."