• home
 • video
 • pas verschenen

  KU Leuven pakt bondsreglement KBVB aan, procureur Rubens zwaait af

  " "

  De nieuwe KBVB-CEO, Peter Bossaert, wil een drastische hervorming doorvoeren met een 11-puntenplan..

  Peter Bossaert, de nieuwe CEO van de Belgische voetbalbond, maakt werk van zijn 11-puntenplan. Dat moest hij versneld voorstellen door het voetbalschandaal dat vorige maand op zijn kop viel. In 2019 komt er trouwens een nieuwe bondsprocureur, want na 25 jaar stopt Marc Rubens.

  Hij had zich zijn intrede bij de KBVB enigzins anders voorgesteld, maar Peter Bossaert werd een dikke maand na zijn aanstelling geconfronteerd met het grote fraude- en matchfixingdossier rond de makelaars Bayat en Veljkovic.

   

  Hij was toen al volop bezig met een analyse van de KBVB - en die was vernietigend: normvervaging, belangenvermenging, een oude ondernemingscultuur en een gebrek aan zelfkritiek. Bossaert wil in een nieuw bondsgebouw in Tubeke een nieuwe cultuur installeren.

   

  Die hervorming steunt op een 11-puntenplan. Dat stelde hij half oktober, een week na het uitbarsten van het voetbalschandaal, voor. 

  " "

  Peter Bossaert begon in september aan zijn job als CEO van de KBVB.

  Bondsprocureur Marc Rubens zwaait na meer dan 25 jaar af

  In het plan is de verdere uitbouw van de disciplinaire instanties een strategische prioriteit. Gisteren stelde de KBVB zijn plan van aanpak op disciplinair vlak voor in een kort persbericht. Hij doet 3 ingrepen: het bondsreglement wordt aangepakt, er komt een eerste voorzitter van de Geschillencommissie Hoger Beroep en een nieuwe bondsprocureur.

   

  Het bondsreglement, met inbegrip van de disciplinaire processen, wordt gemoderniseerd. "De KBVB werkt daarvoor samen met de KU Leuven: het proces zal geleid worden door professor Frank Hendrickx en zal tegen mei 2019 afgerond zijn", luidt het.

   

  Ook zal op korte termijn een eerste voorzitter worden aangesteld binnen de Geschillencommissie Hoger Beroep van het Profvoetbal. "Deze voorzitter zal de algemene leiding nemen van deze onafhankelijke disciplinaire instantie en waken over de uniformiteit van de bondsrechtspraak."

   

  "Tot slot heeft bondsprocureur Marc Rubens na meer dan 25 jaar onvoorwaardelijke inzet in het profvoetbal aangegeven rond het jaareinde afscheid te willen nemen van de KBVB. De KBVB is de heer Rubens erg dankbaar voor de jarenlange dienstverlening. De KBVB zal ervoor zorgen dat de nieuwe mandaten zo snel mogelijk ingevuld worden, zodat de vernieuwde ploeg binnen het bondsparket nog mee door Rubens op weg kan worden gezet."

   

  De opvolger van Rubens zal eerstdaags door de Pro League voorgedragen worden. 

  " "

  Bondsprocureur Marc Rubens.