Barça-icoon Iniesta worstelde met depressie: "Na treble 2009 dacht ik aan zelfmoord"

  Lionel Messi en Andres Iniesta pakken de treble - hier de Champions League - in 2009.

  Ondanks al zijn sportieve successen bij Barcelona ging Andres Iniesta 10 jaar geleden door de hel. De 34-jarige virtuoos, die vorige zomer na 16 seizoenen Barcelona verliet, gaf in een interview met de Spaanse zender La Sexta toe dat hij in 2009 maandenlang met een depressie worstelde.

  Er leek nochtans geen vuiltje aan de lucht. Iniesta én Barcelona pakten in he seizoen 2008-2009 de treble: Champions League, Spaanse titel én beker. Toch voelde de begaafde middenvelder zich niet goed in zijn vel.

   

  "Het begon in de zomer, nadat we met Barça de treble gepakt hadden", vertelde Iniesta in een uitgebreid interview zonder taboes. "Ik scoorde tegen Chelsea (in de halve finale van de Champions League, red), won de Champions League, pakte drie prijzen, het was een ongelofelijk jaar. En dan komt de zomer en begin je je neerslachtig te voelen."

   

  "Er is iets mis, maar je weet niet wat het is. Ik liet enkele testen uitvoeren, maar die brachten niets aan het licht. Je belandt in een spiraal waarbij je uiteindelijk alleen en met een leeg gevoel achterblijft."

   

  En daarbovenop kwam er nog een persoonlijk drama. "Wat er gebeurde met Dani Jarque." Die laatste was toenmalig aanvoerder van Espanyol en een goeie vriend van Iniesta. Hij stierf op 8 augustus 2009 op 26-jarige leeftijd, nadat hij een hartaanval gekregen had tijdens een trainingskamp. Zijn overlijden was een harde klap voor "de Bleke".

   

  In de WK-finale van 2010 tegen Nederland bewees Iniesta zijn vriend eer door een T-shirt met de boodschap "Dani Jarque, altijd bij ons" te tonen, toen hij de beslissende goal had gemaakt.

  "Wanneer je heel kwetsbaar bent, is het moeilijk om de controle te bewaren"

  In het gesprek met La Sexta geeft Iniesta, toen 25, toe dat hij in zijn donkerste momenten aan zelfmoord dacht. "We hebben het over heel extreme omstandigheden. Ik zeg niet dat ik het wílde doen of het zou doen, maar ik was gewoon mezelf niet meer."

   

  "Wanneer je heel kwetsbaar bent, is het moeilijk om de controle te bewaren. In seconden kan je bepaalde beslissingen nemen, omdat het niet goed met je gaat."

   

  Uiteindelijk klauterde Iniesta wel uit de diepe put en hij zou daarna nog negen seizoenen schitteren bij Barcelona. In totaal veroverde de 131-voudige international 32 trofeeën met de Catalaanse topclub. Afgelopen zomer ruilde de Spanjaard de Primera Division voor de Japanse J-League. Bij Vissel Kobe toont Iniesta nu zijn laatste kunstjes.

  Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813, of op www.zelfmoordlijn1813.be.