• home
 • video
 • pas verschenen

  Gerckens zet beste Belgische prestatie neer in legendarische solozeilwedstrijd

  Jonas Gerckens

  Jonas Gerckens is een 38-jarige zeiler uit Luik.

  Jonas Gerckens (38) heeft zijn eerste deelname aan de Route du Rhum tot een goed einde gebracht. De Belgische solozeiler had 21 dagen nodig om Guadeloupe te bereiken, 5 dagen meer dan de winnaar in zijn categorie.

  Dutjes van een halfuur

  In de Route du Rhum steken solozeilers de Atlantische Oceaan over. De start ligt in Saint Malo in Frankrijk, de finish in Point-à-Pitre op het Caribische eiland Guadeloupe. De wedstrijd vindt om de 4 jaar plaats.

   

  Vannacht heeft Jonas Gerckens de finish bereikt na 21 dagen, 9 uur, 55 minuten en 15 seconden zeilen, goed voor de 14e plaats in zijn categorie (Class40). Daarmee zet hij de beste Belgische prestatie ooit neer in de Route du Rhum. Michel Kleinjans finishte 4 jaar geleden als 15e. De Franse zeiler Yoann Richomme won de race in 16 dagen, 3 uur, 22 minuten en 44 seconden. 

   

  Gerckens werd niet gespaard in de Route du Rhum. Eerst moest hij een stop maken in Portugal na een mechanisch defect. Daarna verloor hij onder meer zijn spinnaker in een zeestorm. Op de koop toe liet het satellietsysteem het nog afweten ook.

   

  En dat moest de zeiler allemaal alleen opvangen. Gerckens sliep maximaal 5 uur per etmaal, maar niet aan een stuk. Na een halfuurtje veerde hij telkens weer op.

  Beelden van de finish: