• home
 • video
 • pas verschenen

  "Coucke zei bij vertrek: "Het is niet meer plezant, want mag me niet meer moeien""

  Marc Coucke

  "Coucke (hier in zijn tijd bij Quick-Step) wil de dingen graag veranderen."

  Er komen steeds meer verhalen naar buiten over de strakke greep van Marc Coucke bij Anderlecht. Zo mengt hij zich zelfs in de tactiek van de ploeg. Maar hoe ging dat in zijn passage in de wielerwereld?

  Marc Coucke begint de teugels steeds strakker in handen te nemen bij Anderlecht. 2 weken geleden kwam al aan het licht dat hij achter de rug van coach Vanhaezebrouck Dimata op vakantie stuurde, nu vernam Peter Vandenbempt dat hij zelfs tactische richtlijnen aan de spelers geeft.

   

  Mogen we stilaan spreken van "een nieuwe Coucke" of deed hij dit ook al toen hij nog sponsor was in het wielrennen, bij Lotto en Quick-Step? Sporza legde zijn oor te luisteren bij José De Cauwer (ploegleider bij Lotto), Marc Sergeant (manager bij Lotto) en Patrick Lefevere (manager bij Quick-Step).

  De Cauwer: "Hij heeft niet van alles kaas gegeten"

  "Coucke was vooral een enthousiaste man, die volop meeleefde met de koers en met de ploeg", herinnert De Cauwer zich. "Ik kan me perfect inbeelden dat hij zich zo manifesteert bij Anderlecht, want zo is hij altijd geweest."

   

  "Coucke wil de dingen graag veranderen. Vaak is dat op een positieve manier, bijvoorbeeld op commercieel vlak, maar hij heeft natuurlijk niet van alles kaas gegeten. Dat zal hij toch moeten afleren."

  Sergeant: "Hij zei: "Ik ben blij dat ik mijn zegje kan doen""

  Een zelfde verhaal horen we bij Marc Sergeant. "Coucke heeft het hart op de tong. Hij kwam ook wel eens op de bus om met de renners te spreken, maar we gaven hen wel altijd op voorhand een seintje. Hij zei ook steeds: "Je hoeft niet naar mij te luisteren. Ik ben gewoon blij dat ik mijn zegje kan doen.""

   

  "Als hij in de volgauto zat, moedigde hij de renners vooral heel hard aan. Soms wou hij ook wel eens tactische richtlijnen geven, maar dat blokte ik toch wat af."

   

  "Coucke voelde de koers wel niet altijd goed aan. Zo was er de kasseirit in de Tour de France, die onze kopman Jurgen Van den Broeck perfect doorkwam. Dankzij Jürgen Roelandts, die in de slotfase wel nog ten val kwam. Een dag later kwam Coucke naar Roelandts en zei hij hem: "Wat voor een domme val was dat?" Terwijl iedereen juist héél tevreden was over het werk van Roelandts."

   

  "Maar aan de andere kant was Coucke ook een heel loyale sponsor. Als we een renner absoluut wilden aantrekken, maar een paar duizend euro tekortkwamen, paste hij dat verschil zonder verpinken bij. Dat had ik nog nooit meegemaakt."

  Lefevere: "Bij Lotto regelde hij alles, dat kon bij ons niet"

  Bij Quick-Step durfde het wel eens te wringen tussen Marc Coucke en het management. "Dat kwam vooral omdat Coucke bij Lotto alles regelde, tot de contracten van de mecaniciens toe. Dat kon hij bij ons niet", vertelt Patrick Lefevere.

   

  "In het begin stuurde hij mij tijdens de wedstrijd ook wel eens sms'jes over de koers, omdat hij dacht dat ik in de auto zat. Maar als manager zat ik niet meer in de wedstrijd. Hij dacht dat zijn tv beter was dan de mijne", lacht Lefevere. "Maar naar de renners heeft hij dat soort sms'jes wel nooit gestuurd."

   

  "Ik denk dat de lijn bij ons veel duidelijker was dan bij Lotto. Toen hij bij ons vertrok, zei Coucke dan ook: "Het is niet meer plezant, want ik mag mij niet meer moeien.""