• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgian Lions "dromen van succes" van de Cats: "We kijken met trots naar hen"

  De nationale ploeg trainde gisteren in Mechelen.

  De Belgian Lions spelen donderdag in IJsland en zondag in Portugal twee interlands in de prekwalificaties voor het EK. De Belgische basketbalmannen zijn trots op de prestaties van hun vrouwelijke landgenotes, maar snakken zelf ook naar succes. "We moeten doelen stellen op ons niveau. Durven te dromen, maar realistisch zijn."

  "Dit zou een boost voor het Belgische basketbal moeten zijn"

  De Belgen boekten in september een zeer nipte thuiszege tegen Portugal, deze week volgen nog twee opdrachten in de prekwalificaties. Alleen de groepswinnaar van deze fase plaatst zich voor de "echte" kwalificatieronde. De weg naar het EK is dus nog erg ver voor de Belgian Lions, terwijl de Belgian Cats de ene topprestatie na de andere afleveren.

   

  "We kijken met heel veel trots naar hen", stelt Jean-Marc Mwema (Oostende). "We zijn heel blij dat ze ons land op die manier kunnen vertegenwoordigen. Bij ons is het misschien heel moeilijk, maar ze hebben het wel verdiend. Het is zeker niet veel makkelijker bij hen, maar we dromen een beetje van hun succes."

   

  "Dit is goed voor het Belgische basketbal", stelt Sam Van Rossom (Valencia) over het succes van de Cats. "De resultaten van de laatste jaren kun je historisch noemen. Dit zou een boost voor het Belgische basketbal moeten geven."

   

  "Ze staan meer in de schijnwerpers dan wij, wat niet meer dan normaal is. Momenteel zijn onze doelen niet gelijklopend. Wij moeten niet spreken over hun resultaten. Dat is niet aan de orde. We moeten doelen stellen op ons niveau. Durven te dromen, maar realistisch zijn. Laat ons nu eerst in de kwalificaties voor het EK geraken en dan willen we absoluut naar het EK."

  "We willen de negatieve spiraal een beetje omdraaien"

  Dan moeten de Belgian Lions eerst en vooral voorbij IJsland en Portugal geraken. "Ik zou niet stellen dat het Janneke en Mieke zijn", zegt Sam Van Rossom. "Elke ploeg heeft op dit niveau haar verdienste."

   

  "Het zijn twee heel belangrijke wedstrijden. We moeten er echt vol voor gaan. We komen altijd met een grote smile naar de nationale ploeg. We zitten in een periode waar de resultaten wat tegengevallen zijn. Maar we willen de negatieve spiraal een beetje omdraaien."

  Van Rossom over Valencia: "Nog zeker twee jaar in Spanje en dan zien we wel"

  Interview met Jean-Marc Mwema: