• home
 • video
 • pas verschenen

  Anthuenis: "Het is geen toeval dat Lokeren en Waasland-Beveren onderaan staan"

  Aimé Anthuenis.

  Waasland-Beveren en Lokeren verkeren in degradatienood.

  De donkere wolken blijven boven het Waasland hangen, want Waasland-Beveren en Lokeren kamperen in de staart van het klassement in de Jupiler Pro League. Kunnen beide Waaslandse ploegen overleven? Aimé Anthuenis: "Het zou jammer zijn mochten ze zakken, want ze beschikken allebei over een hele goeie jeugdwerking."

  "Als je een tijdje onderaan staat, dan is het moeilijk om weg te raken"

  Met respectievelijk 11 en 10 punten oogt de balans voor Waasland-Beveren en Lokeren niet echt rooskleurig. "Dat mijn hart bloedt is veel gezegd, maar ik leef mee", vertelt Waaslander Aimé Anthuenis (74) aan Sporza. "Het Waaslandse voetbal heeft periodes van glorie gekend, maar het is geen toeval dat beide clubs nu onderaan in het klassement staan."

   

  "De twee clubs hebben de laatste jaren, al dan niet gedwongen, veel spelers moeten laten gaan. De betere spelers zijn de voorbije 5 jaar vertrokken. Denk maar aan een Harbaoui bij Lokeren, al heeft dat natuurlijk te maken met contracten. Als buitenstaander kun je makkelijk zeggen dat men dat niet mocht gedaan hebben, maar ik weet zelf dat het niet zo eenvoudig is."

   

  "De vervangers waren vaak buitenlanders, maar van iets mindere kwaliteit. En dan sta je onderaan. Als je daar een match of 10 staat, dan is het heel moeilijk om daar weg te geraken. Vroeger loste men dat soms nog op met transfers in januari, maar in deze competitieformule heb je na de winterstop nog minder dan 10 matchen en dan wordt het moeilijker."

  "De riemen waarmee coaches moeten roeien zijn niet te fameus"

  Met Trond Sollied en Adnan Custovic hebben beide ploegen al een nieuwe coach. "De spelers kun je niet allemaal opzijzetten en het bestuur ook niet, hoewel de verantwoordelijkheid dikwijls ook bij hen ligt. Dan moet de coach gaan, maar hoe vaak is er echt een schokeffect?"

   

  "Ik denk dat beide coaches voldoende bekwaam zijn, maar ze moeten ook vaststellen dat de riemen waarmee ze moeten roeien niet te fameus zijn, dat ze misschien tekortkomen."

  "Overname? Ik denk niet dat ze in rijen staan te wachten"

  Intussen haken ook de voetballiefhebbers meer en meer af. Gisteren zakten zelfs minder dan 3.000 fans af naar Daknam. "Lokeren was destijds een Europese topploeg, maar ook toen bleef men op een gemiddelde van 10.000 toeschouwers steken. Ook onder Maes draaide men goed mee, maar ook toen ging men maar tot 5.000 à 6.000 fans. Dat is een handicap."

   

  Aangezien voetbal in het Waasland niet echt leeft, lijkt de zoektocht naar een overnemer bij Lokeren geen evidente klus. "Ik denk niet dat ze in rijen staan", zegt Aimé Anthuenis. "Bovendien zit eerste klasse B ook als een mes in je rug. Kijk naar Westerlo en OHL: zo gemakkelijk geraak je niet uit die reeks, hé."

   

  "Dat zou dodelijk zijn voor teams als Lokeren en Beveren. Het zou jammer zijn mochten ze zakken, want ze beschikken allebei over een hele goeie jeugdwerking."

  "Fusie? Zo simpel is het niet"

  Is een fusie dan een oplossing voor de problemen in het Waasland? "Je moet accommodatie hebben waar in het beste geval niemand op speelt. En je moet twee ploegen hebben met veel schuld, dan gaat men sneller over tot een fusie. Maar het komt altijd neer op: op welk veld zal men spelen? Zo simpel is het dus niet."

   

  "Fusies gaan meestal over opslorpen en verdwijnen. Het zijn twee Waaslandse ploegen, maar ze liggen 25 kilometer uit elkaar. Sint-Niklaals als pasmunt? Dat mag je vergeten. Daar leeft het nog minder. Men moet vooral in eerste klasse proberen te blijven. En dan moet men jonge en enthousiaste mensen vinden die achter de ploeg staan en de ploeg proberen te versterken."