• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Jong Belgisch talent in 1B? Racing Genk is (voorlopig) de grote winnaar

  Dante Vanzeir

  Dante Vanzeir, door RC Genk uitgeleend aan Beerschot Wilrijk.

  We zijn voorbij halfweg de competitie in 1B. KV Mechelen won periode 1, Beerschot Wilrijk leidt in periode 2. Maar hoe staat het met de ontwikkeling van Belgisch talent? Onze 1B-analist Karel Fraeye maakt een stand van zaken op.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en

  1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij na elke speeldag het voetbal uit eerste klasse B onder de loep.

  Krijgen jongeren kansen in 1B?

  Eén van de doelen van de reorganisatie van het voetballandschap een paar jaar geleden was dat het niveau van de toenmalige tweede klasse omhoog moest, zeg maar een "professionalisering" van de tweede klasse. 

   

  Die professionalisering is intussen zo geëvolueerd dat de ploegen van 1B zowel sportief als extra-sportief gerust hun voet naast die van de 1A-clubs kunnen zetten.

   

  Naast professionalisering, economische uitbouw en bijhorende verbeterde infrastructuur, hoopte men dat talentvolle, bij voorkeur Belgische jongeren,  in de 1B-competitie kansen zouden krijgen.

   

  Het loont dus de moeite om na te gaan of 1B effectief een
  kweekvijver geworden is...

  Lommel spant de kroon

  Door de band genomen is er een duidelijke tendens: 6 ploegen uit 1B treden in hun basiselftal aan met overwegend Belgen. Enkel Union Saint-Gilloise en AFC Tubize doen het met een ondertal aan landgenoten.

   

  Lommel SK spant zonder enige concurrentie de kroon: zij kiezen al sinds jaar en dag voor een duidelijk beleid met veel Belgen. Jongeren krijgen daar kansen.

   

  Hans Vanaken (Club Brugge) uit de eigen opleiding en Leandro Trossard (KRC Genk)  zijn de meest bekende spelers die bij de Limburgers hun eerste stappen in het eerste elftal zetten.

   

  Ook al trokken de Limburgers - op basis van hun 1B-ervaring - dit jaar vooral ervaren spelers aan, één jongere zal zich alvast op de voetbalkaart gezet hebben:  de 19-jarige doelman Gaëtan Coucke komt een seizoen op uitleenbasis over van KRC Genk en ontwikkelde zich uitstekend.

   

  Hij toont maturiteit, leiderschap en is zelden op een foutje te betrappen. Het zou zonde zijn dergelijk talent in ontwikkeling elders als reservedoelman terug te vinden.

   

  De enige buitenlander in de kern van Lommel is zijn topschutter Leandro Rocha. De meeste Belgische goals komen van de voet van Laurens Vermijl (3).

  Jules Van Cleemput breekt door in Mechelen

  Ook Westerlo, Beerschot Wilrijk, OH Leuven en KV Mechelen stelden een kern met veel Belgen samen. Ook hier zijn het overwegend spelers met de nodige wedstrijden op hun teller. Gezien het niveau in 1B en de hoge spankracht van de competitie is dat een noodzakelijke keuze.

   

  Westerlo heeft vooral een sterk collectief, met een juiste wedstrijdmentaliteit.  Jens Naessens is de topschutter met 6 goals, maar een echte doorbraak voor jong talent lijkt er dit seizoen niet in te zitten.  

   

  Bij KV Mechelen is de beste Belgische scoorder - ondanks zijn beperkte
  speelminuten - Igor De Camargo. De enige jongere die bij Mechelen definitief lijkt door te breken is verdediger Jules Van Cleemput. Hij speelde in de vorige seizoenen wel al een handvol wedstrijden in de hoofdmacht, maar hij lijkt zich de laatste maanden vast in de ploeg gespeeld te hebben. 

  Genk heeft verstandige keuzes gemaakt

  Bij Beerschot Wilrijk vinden we twee beloftevolle spelers in het aanvallende compartiment terug. Dante Vanzeir, ook al gehuurd van KRC Genk,  speelde vooral een heel sterk seizoensbegin als spits en verkaste nadien meer naar de rechterflank.

   

  De 20-jarige Vanzeir was een jaar lang out met een blessure, maar lijkt intussen helemaal de oude.  Het is zijn eerste seizoen als basisspeler in het profvoetbal. Of hij na dit seizoen al klaar zal zijn voor een terugkeer naar Genk is moeilijk te voorspellen, maar dat Vanzeir op termijn in 1A zal voetballen, lijkt zo goed als zeker.

   

  De in Anderlecht opgeleide Jorn Vancamp speelde vorig jaar in de basis bij het Nederlandse Roda JC en lijkt zich nu ook in de basis van Stijn Vreven gespeeld te hebben. Vancamp geldt nog steeds als een groot talent, maar zal toch aan zijn cijfers (2 doelpunten) moeten werken om de stap vooruit te zetten.

   

  KSV Roeselare treedt meestal aan met een half team Belgische spelers. Emile Samyn is de enige jongere die kansen en speelminuten kan afdwingen.

  Helaas geen doorbraakjaar van veel jeugdig Belgisch talent

  Union Saint–Gilloise en AFC Tubize kiezen overduidelijk voor niet-Belgen. De meest opvallende landgenoten zijn Julien Vercauteren (ex-KV Mechelen) bij Union en Théo Defourny (doelman Tubize).


  Jaargang 2018/19 lijkt zich helaas niet aan te dienen als doorbraakjaar van veel jeugdig Belgisch talent voor 1A. Met de uitleenbeurten van Gaëtan Coucke en Dante Vanzeir lijkt KRC Genk verstandige keuzes gemaakt te hebben.

  Proximus-reportage over de toekomst van OHL: