• home
 • video
 • pas verschenen

  "In amper 2 weken tijd heeft Solari indruk gemaakt bij Real Madrid"

  Santiago Solari

  De hand van Santiago Solari is nu al zichtbaar bij Real Madrid.

  Straks om 13u, in Eibar, begint de échte opdracht voor Santiago Solari als coach van Real Madrid. Solari werd eerst nog snel vanuit de jeugd opgetrommeld om de ontslagen Lopetegui als interim-trainer te vervangen. Maar in 2 weken tijd maakte hij zoveel indruk bij de top van de Koninklijke dat hij zowaar een contract tot midden 2021 aangeboden kreeg.  Stef Wijnants over de missie en achtergrond van de Argentijn.

  Kenner van het huis

  Solari maakte een vliegende start. In de vier wedstrijden – tegen Melilla, Real Valladolid, Viktoria Plzen en Celta de Vigo - maakten Los Blancos 15 goals en kregen ze er slechts 2 tegen. Het is de beste start van een Real Madrid-coach in 116 jaar.

   

  Uiteraard biedt die statistiek tegen deze erg bescheiden tegenstanders geen enkele garantie maar de 42-jarige Argentijn kent het huis en bracht meteen rust in de kern. En dat is geen nieuw gegeven.

   

  In het nabije verleden rendeerden trainers als Zinedine Zidane, Carlo Ancelotti en Vicente Del Bosque het best omdat ze de vaak kolossale ego’s op een natuurlijke manier konden masseren. Solari nu al bestempelen als een ‘ goede huisvader ‘ is te voorbarig maar hij mag dan wel geen ervaring hebben, dat hij eens de hoofdmacht zou trainen stond in de sterren geschreven.

  Courtois nummer één

  In die korte periode van twee weken (de Spaanse voetbalbond verbiedt clubs langer dan 14 dagen een interim-coach te hebben) heeft hij wel al enkele drastische beslissingen genomen.

   

  De belangrijkste is dat hij de knoop van eerste doelman heeft doorgehakt. Thibaut Courtois hoeft niet langer te alterneren met Keylor Navas. Sinds de Champions League-match  in Plzen kan de beste doelman van het WK zich ook de echte nummer één in de goal noemen.

   

  Ook het 18-jarige Braziliaanse wonderkind Vinicius Jr (aangekocht voor 60 miljoen euro) zal meer in zijn plannen voorkomen dan onder Lopetegui. Solari: “De beste vooruitgang boek je door te spelen”. Jongeren als Javi Sanchez, Vallejo en Regulion zullen ook meer speeltijd krijgen.

   

  Ook opmerkelijk is het voorlopige bankzittersstatuut van international Isco. "Hij zal snel terugkeren als de naweeën van zijn appendicitisoperatie helemaal achter de rug zijn." Solari probeert ook Gareth Bale een gewichtigere rol te geven, iets wat Lopetegui ook wel getracht heeft.

  Vrienden in de kleedkamer

  Bovendien heeft Solari zich bij de leider van de kleedkamer Sergio Ramos populair gemaakt. Na een van zijn nieuwe baldadigheden (een zoveelste elleboog in Plzen) verdedigde hij de kapitein erg uitdrukkelijk in de pers.

   

  "Onze capitán is een moedig man. Iedereen die gevoetbald weet dat dit een contactsport is en dat  mannen van tachtig, negentig kilo op maximale snelheid over het veld bewegen, en dat er dan dingen kunnen gebeuren. Niemand heeft zijn neus zo vaak gebroken als Ramos. Er was geen kwaad opzet, hij speelt altijd eerlijk."

   

  Deze quote zal even slikken zijn voor de vijanden van Ramos en Real Madrid en Solari weet natuurlijk dat hij een loopje nam met de realiteit maar zo maak je natuurlijk wel vrienden in de kleedkamer.

   

  Solari probeert dus eerst de mens achter de voetballer aan zijn kant te krijgen. Op grote tactische ingrepen is het nog wachten tot Real grotere tegenstand krijgt. Ondanks de lamentabele resultaten onder Lopetegui bedraagt de achterstand op Barcelona slechts vier punten en is de titel in la Liga nog niet weg. 

  Pre-assist voor Zidane

  Wat vele voetballiefhebbers niet meer weten is dat Solari voor zijn periode bij Real bij voor de buur en vijand van Atletico uitkwam. In dat opzicht heeft hij aan Thibaut Courtois een ideale gesprekspartner.

   

  Solari speelde tussen 2000 en 2005 bij Real Madrid in de periode dat de pers het woord ‘ Galacticos ‘ uitvond voor het team dat bestond uit spelers als Figo, Zidane, Beckham en de Brazilianen Roberto Carlos en Ronaldo.

   

  Zijn aanwezigheid tussen al deze sterren verdwijnt naar de achtergrond hoewel hij toch 209 keer voor de Koninklijke uitkwam. Hoogtepunt is ongetwijfeld de winst in de Champions League van 2002. Solari leverde toen de pre-assist op de fantastische goal van Zinedine Zidane, één van de iconische doelpunten uit de geschiedenis van het voetbal. Daarna won hij met Inter nog drie keer de Serie A vooraleer hij in Mexico, Uruguay en Argentinië zijn carrière afsloot.

  De goal van Zidane in de CL-finale van 2002

  Van mediafiguur naar jeugdcoach

  Na zijn carrière kwam Solari zoals zovele ex-voetballers in Argentinië in de media terecht. Zijn analyses werden erg gesmaakt en voor de Spaanse krant El Pais schreef hij columns met impact. Over het verschil tussen Messi en Ronaldo schreef hij hetvolgende:

   

  "Cristiano Ronaldo is de beste speler van de wereld omdat Lionel Messi een andere sport beoefent. Messi komt en gaat als een storm, bliksem of orkaan. Net zo onvoorspelbaar, net zo onontkoombaar. Elke keer als hij de bal raakt, schudt de aarde."

   

  Zelfs in Madrid konden ze zijn woorden appreciëren. Maar de roep naar het veld was toch luid. In 2013 stelde Real hem aan als jeugdcoach en sinds Zidane bij de B-ploeg werd weggehaald, werd Solari doorgeschoven. Daar heeft hij de voorbije drie jaar de stiel geleerd. Nu is het zijn moment.

  Rode Duivels

  Maar de nieuwe coach van Real Madrid is niet de enige beroemde telg in de familie. Zijn vader Eduardo en oom Jorge waren beiden ook Argentijns international. Dat duo was zelfs ooit bondscoach van Saudi-Arabië.

   

  In de aanloop naar het WK van 1994 in de VS trainde de jonge Santiago mee met de Saudische selectie. Saeed Al-Owairan heeft misschien zijn ogen uitgekeken want niet veel later liet hij op het WK Franky Van der Elst, Dirk Medved, Rudi Smits, Michel De Wolf, Philippe Albert en Jean-Marie Pfaff na een historische dribbel achter.

   

  Zoon Santiago treedt dus nu in de trainersvoetsporen van zijn vader maar qua bekendheid moet hij voorlopig nog het onderspit delven tegen zijn zus Liz, in Argentinië een veelgevraagd model en actrice.

   

  Stef Wijnants