Ga naar de inhoud

Ploegbaas van Ann-Sophie Duyck beschuldigd van fat shaming, intimidatie en pesten

Cervélo-Bigla draait al jaren mee in het vrouwenwielrennen.

Enkele ex-rensters hebben Cervélo-ploegbaas Thomas Campana in slechte papieren gebracht. Ze getuigen dat de Duitser een schrikbewind voerde op basis van machtsmisbruik en chantage. In datzelfde team Cervélo-Bigla reed dit seizoen Ann-Sophie Duyck.

"Hij noemde de rensters dik en slappelingen"

Het is de Nederlandse Iris Slappendel (foto) die in De Volkskrant een boekje opendoet over Thomas Campana, ploegbaas van het vrouwenteam Cervélo-Bigla.

 

Slappendel (33) reed in 2015 voor het Zwitserse team Bigla, aan de zijde van Annemiek van Vleuten en Lotta Lepistö. "Tijdens de eerste ploegstage werden we dagelijks de grond ingeboord door Campana", getuigt Slappendel in De Volkskrant.

 

"Je kon niks zeggen of Campana ging uit zijn pannetje. Ik had al snel door dat hij een groot probleem had met tegenspraak."

 

"2 jonge rensters mochten geen koolhydraten eten, omdat ze volgens Campana te dik waren. Ze mochten enkel water drinken tijdens de trainingen."

 

"Na 3 dagen was een van die rensters ziek geworden. Ze kon de rest van de stage niet meer afwerken. Campana zei dat ze een slappeling was."

"Rensters kregen geen massages en werden belachelijk gemaakt"

"Campana kon rensters echt intimideren en te kakken zetten", zegt de Nederlandse Vera Koedooder, die toen ook uitkwam voor het Bigla-team.

 

Als rensters iets deden wat Campana  (foto) niet zinde, werden ze gestraft. "We kregen dan bijvoorbeeld geen massages na de wedstrijd of we werden uitgescholden en belachelijk gemaakt voor de hele ploeg", reageren de Nederlandse rensters.

 

Voor een ander verhaal keren we terug naar de Giro 2015. De Zwitserse Bigla-renster Doris Schweizer had een hersenschudding opgelopen, een dag later klaagt ze tegen ploegbaas Campana dat ze zich niet goed voelt.

 

"Hij zei dat het door de hitte kwam", getuigt Schweizer. "Uiteindelijk heb ik me 100 kilometer lang door de etappe gesleept met een hersenschudding. Na afloop van de etappe maakte Campana er grappen over. Toen gaf ik het op. Het enige wat ik wilde, was slapen."

"Rensters leggen verklaringen af, maar Campana kan niet aansprakelijk gesteld worden"

In augustus 2016 ondernemen enkele rensters actie. Ze stappen naar de ethische commissie van de UCI. Ze hebben toen verklaringen afgelegd waarin ploegbaas Campana beschuldigd werd van intimidatie, fat shaming (het belachelijk maken van mensen met te veel gewicht), manipulatie, pesten en het niet uitbetalen van de lonen.

 

Uiteindelijk kon Campana niet aansprakelijk gesteld worden, omdat alle gebeurtenissen uit de aanklacht gebeurden tijdens de oude ethische code.

 

Campana is nog altijd ploegbaas van Cervélo-Bigla, waar Ann-Sophie Duyck dit jaar de kost verdiende. De Duitser ontkent alle beschuldigingen van de rensters.