• home
 • video
 • pas verschenen

  Football Leaks: Sergio Ramos testte positief na CL-finale 2017

  " "

  Sergio Ramos testte in juni 2017 positief op een cortisone, de dokter vulde een verkeerde naam in.

  Volgens het klokkenluidersplatform Football Leaks heeft Real Madrid-aanvoerder Sergio Ramos na de finale van de Champions League in 2017 tegen Juventus positief getest op een verboden cortisone. De Standaard bracht het nieuws naar buiten. De dokter van Real vertelde dat het om een menselijke fout ging, de UEFA volgde die redenering en maakte er geen zaak van.

  De Standaard maakt deel uit van het onderzoeksnetwerk European Investigative Collaborations (EIC), dat van het Duitse magazine Der Spiegel alle data van Football Leaks in handen kreeg. Ook Der Spiegel brengt het verhaal.

   

  Na de met 1-4 gewonnen finale in Cardiff in juni 2017 gaf Ramos een staal af dat dexamethason bevatte. Dat cortisonepreparaat staat op de lijst van verboden middelen van het Wereldantidopingagentschap (WADA). De toediening voor een competitie kan wel, op voorwaarde dat dat genoteerd is op het formulier van de dopingcontrole. Maar dat ontbreekt.

   

  De Real-dokter nam evenwel de schuld op zich voor de positieve dexamethasonplas. Hij had daags voor de wedstrijd Ramos 2 spuiten dexamethason in zijn knie en schouder gegeven. In het dopingprotocol van Ramos had de arts een behandeling met de werkzame stof betamethason ingeschreven. Dat preparaat werkt op dezelfde manier als dexamethason en is eveneens verboden. De dokter vergiste zich dus.

   

  De UEFA, organisator van de Champions League, volgde de argumenten van de dokter. Bij navraag bij de UEFA kwam het antwoord dat de beslissing "in overeenstemming" met de codex van het WADA gevallen is. Noch Ramos, noch de teamdokter, noch Real Madrid sprak zich over de zaak uit.

  Ramos raakte nog een keer in opspraak

  Ook dit jaar kwam Sergio Ramos in opspraak bij een dopingcontrole. Na een uitwedstrijd bij Malaga wou Ramos eerst douchen voor de dopingcontrole, hoewel dat volgens de strenge Spaanse antidopingwetgeving gezien kan worden als hinderen van een controle. De Spaanse antidopingdienst AEPSAD verklaarde aan de EIC dat er geen antidopinginbreuk werd vastgesteld.

  Real Madrid reageert: "Geen dopinginbreuk van Ramos"

  Real Madrid was er als de kippen bij om te reageren op de gelekte berichten: "Sergio Ramos heeft nooit een inbreuk gemaakt op antidopingregels. UEFA vroeg specifieke informatie en sloot onmiddellijk de zaak, zoals gebruikelijk in die omstandigheden, wanneer experten van WADA en UEFA tests uitvoerden." Real wou niet op de andere berichtgeving reageren, want "de artikels wegen te licht".