• home
 • video
 • pas verschenen

  Tom Stamsnijder stopt - zonder zege - door aanhoudende darmklachten

  " "

  De zoon van veldritlegende Hennie Stamsnijder hielp in 2017 Tom Dumoulin aan Giro-winst.

  De Nederlander Tom Stamsnijder zegt de wielrennerij vaarwel: de 33-jarige sukkelt al 1,5 jaar met darmklachten. "Mijn lichaam laat mij in de steek", zegt de 33-jarige renner van Team Sunweb in Tubantia, een regionale krant in Twente. "Daarom stop ik." Hij gaat aan de slag bij teampartner DSM.

  De ellende voor Stamsnijder begon na de Giro van 2017, waarin hij met zijn teammaten Tom Dumoulin aan de eindzege hielp. De klachten verergeren bij grote inspanningen en de medische staf van het Duitse WorldTour-team wist geen raad met de situatie.

   

  Stamsnijder, de zoon van veldrijder Hennie Stamsnijder, die legendarische duels uitvocht met Roland Liboton, probeerde het het voorbije jaar wel, maar hij haalde vaak de finish niet. Zijn laatste koers was Parijs-Tours begin oktober, hij reed niet uit.

   

  "Op een gegeven moment ben je er klaar mee. Ik stop als profrenner omdat mijn lichaam mij in de steek laat", is zijn conclusie. "Na 12 jaar op het hoogste niveau is dit het moment om te stoppen. Het voorbije 1,5 jaar was niet makkelijk met die klachten."

   

  Stamsnijder blijft evenwel nog een link houden met het peloton en zijn ploeg. Hij gaat aan de slag bij teampartner en chemiebedrijf DSM, gespecialiseerd in gezondheid, voeding en materialen. "Ik kan niet wachten om op het kruispunt van topsport, topprestaties en innovatie te werken. Ik zal een brugfunctie vervullen tussen Team Sunweb en DSM."

  Topper bij de jeugd, geen zege bij de profs

  Stamsnijder was in de jeugdcategorieën een absolute topper met onder meer winst in de Ronde van Vlaanderen voor junioren in 2002. Bij de profs debuteerde hij bij Gerolsteiner (2007-2008). Vervolgens volgden passages bij Rabobank (2009-2010), waar hij ook al zijn opleiding kreeg, en Leopard-Trek (2011). Vanaf 2012 reed Stamsnijder voor Argos-Shimano (2012-2013) en opvolgers Giant-Shimano (2014), Giant-Alpecin (2015-2016) en Sunweb (2017-2018).

   

  Stamsnijder evolueerde tot een gewaardeerd helper. Hij won geen enkele profkoers. In 2007 was hij 2e in een rit in de Vuelta en 2e in de Sparkassen Giro in Bochum.

  Tweets over Stamsnijders afscheid: