• home
 • video
 • pas verschenen

  Robert Kubica kruipt na 8 jaar en zwaar ongeval weer achter F1-stuur

  Robert Kubica (33) krijgt een nieuwe kans in de Formule 1.

  Robert Kubica mag zichzelf weer F1-rijder noemen. De 33-jarige Pool krijgt het laatste vrije zitje van Williams voor het volgende F1-seizoen, een opvallende comeback nadat hij acht jaar geleden zijn rechterarm ernstig blesseerde bij een rally-ongeluk.

  Robert Kubica zat tussen 2006 en 2010 al in de F1-bolides van Sauber en Renault en werd beschouwd als een van de grote beloftes. De Pool ging in de GP van Canada in 2008 met de overwinning aan de haal en stond in totaal twaalf keer op het podium.

   

  Het bleef echter bij die ene overwinning, want in 2011 - net voor de start van zijn tweede seizoen bij Renault - crashte hij zwaar in een rally in noord-Italië. Kubica liep zware blessures op aan zijn rechterarm en was zelfs even in levensgevaar. Zo kwam er een abrupt einde aan zijn F1-carrière.

   

  Kubica moest jarenlang revalideren, maar had wel zijn zinnen gezet op een comeback. Na enkele successen in een rally-auto, kreeg hij dit seizoen een kans als testrijder bij Williams. Hij kon de Britse renstal overtuigen en krijgt een zitje voor het seizoen 2019.

   

  "Het is een lange weg geweest om op dit punt te komen, maar nu begint een nieuwe uitdaging", aldus Kubica. "Dat ik volgend seizoen weer op de F1-circuits sta, is een van de grootste prestaties van mijn leven. Eindelijk kruip ik weer achter het stuur van een F1-auto en ik kan niet wachten om weer te racen."

  Kubica raakte in 2011 zwaargewond bij een crash:

  In 2007 crashte hij al eens zwaar in de GP van Canada:

  Een jaar later won hij in Canada zijn eerste GP: