• home
 • video
 • pas verschenen

  Afscheid van Alonso: "Meester in stuurmanskunst, maar apart karakter"

  Fernando Alonso

  Stefaan Lammens: "Ik heb altijd respect gehad voor Fernando Alonso."

  Fernando Alonso (37) houdt het na dit weekend voor bekeken in de Formule 1. De Spanjaard werd in 2005 en 2006 wereldkampioen. Waar plaatst Sporza-journalist Stefaan Lammens de Spanjaard in de eregalerij? "Hij is drie keer vicewereldkampioen geworden. Voor hetzelfde geld was het nog één keer meer gelukt en dan zou hij een nog grotere rijder geweest zijn."

  "Eergierig, maar iemand met een apart karakter"

  Het zal even wennen worden zonder Fernando Alonso, die toch een van de grootste rijders in de geschiedenis van de Formule 1 is. Hij is een echte meester in stuurmanskunst en kon een team voor zich doen werken.

   

  Hij werd destijds een beetje vergeleken met Michael Schumacher, omdat ook hij een team zodanig voor hem kon laten werken. Maar Schumacher werd zeven keer wereldkampioen, Alonso twee keer.

   

  Dat is toch een beetje een smet op zijn blazoen. Zijn titels heeft hij behaald in 2005 en 2006 en dat is toch al 12 jaar geleden. Hij heeft altijd geprobeerd om die derde titel te behalen, terwijl hij ook altijd gezegd heeft: als ik die derde titel pak, dan stop ik.

   

  Hij heeft het geprobeerd, maar het is niet gelukt. Alonso is natuurlijk nog ambitieus en zet geen punt achter zijn carrière. Hij wil die Triple Crown volmaken (GP van Monaco, 24 uur van Le Mans en Indy 500 winnen) en dat zegt veel over hem. Hij is zeer eergierig, maar hij heeft een apart karakter.

  "Frustratie, want geen derde titel"

  Ik denk niet dat Fernando Alonso overal even geliefd geweest is. Hij is sowieso vaak een etter geweest, maar ik denk dat een grote kampioen zo'n karakter misschien ook een beetje nodig heeft.

   

  Maar het heeft ook wat met frustratie te maken. We weten dat hij destijds bij McLaren is opgestapt omdat het niet boterde met Lewis Hamilton. Er kwam toen een jonge kerel die minstens even goed was als hij en dat kon hij niet verdragen.

   

  Dat zag je ook in de samenwerking met Stoffel Vandoorne, die eigenlijk nooit een eerlijke kans heeft gekregen bij McLaren. Een tijdje geleden raakte ook bekend dat Carlos Sainz Jr., een vriend van Alonso, naar McLaren komt. Toen zei hij: "Nu zal het weer goed draaien bij McLaren." Wat moet Stoffel daar van gedacht hebben?

   

  Maar er is dus volgens mij die frustratie, aangezien hij drie keer vicewereldkampioen is geweest bij Ferrari. Als je telkens het onderspit moet delven, dan begrijp ik wel dat het pijnlijk wordt. 

  "Een kampioen, die toch altijd dat tikkeltje meer had"

  We zullen Fernando Alonso zeker missen, want het was een fantastische rijder. Hij was zeer compleet, maar hij heeft vaak de pech gehad dat er telkens iets verkeerd liep.

   

  Eigenlijk is het toch een beetje een afscheid in mineur als je kijkt naar die laatste jaren bij McLaren. Hij liet er wel nog af en toe verrassend mooie dingen zien met die slechte wagen, wat dan ook weer het bewijs van zijn stuurmanskunst en lef was. 

   

  Maar het zal wennen worden. Ik vind het zelf ook jammer, want ik ben altijd fan geweest van Alonso. Niet in de betekenis van supporter, maar ik heb altijd veel respect gehad voor hem, zo'n kampioen die toch altijd dat tikkeltje meer had.

   

  Of hij dan eigenlijk niet te laat gestopt is? Hij was de voorbije jaren nog altijd de man met het vetste contract, zo'n 40 miljoen dollar per jaar. Dat is waanzinnig veel. Hamilton en Vettel hadden een contract van zo'n 30 miljoen. Geld heeft er dus ook wel iets mee te maken.

  Ik ben altijd fan geweest van Alonso. Niet in de betekenis van supporter, maar ik heb altijd veel respect gehad voor hem.

  Stefaan Lammens

  "Schumacher is nog van een andere orde"

  Als ik naar de top 10 aller tijden kijk, dan plaats ik Fernando Alonso ergens in de achterhoede. Je kijkt sowieso naar wereldtitels en twee titels is heel sterk. Maar iemand als Schumacher is natuurlijk van een andere orde.

   

  Hij heeft vooral bij Ferrari nog kansen gehad, maar Alonso is er niet meer in geslaagd. Hij werd er drie keer vicewereldkampioen. Voor hetzelfde geld lukt het nog één keer wel en dan zou hij nog een grotere rijder geweest zijn dan nu.

  Stefaan Lammens

  Fernando Alonso in een notendop:

  • Teams: Minardi (2001), Renault (2003-2006, 2008-2009), McLaren (2007, 2015-nu), Ferrari (2010-2014)
  • Wereldtitels: 2005 en 2006
  • Gewonnen GP's: 32
  • Eerste zege: Hongarije 2003
  • Laatste zege: Spanje 2013