• home
 • video
 • pas verschenen

  Clubliefde overstijgt fraudedossier: "Houden van club, niet van bestuur"

  "Supporteren is een manier van leven", klinkt het bij de harde kern.

  De terugronde van de Jupiler Pro League gaat morgen van start, maar er hangt een fraudeschaduw over het Belgische voetbal. Moeten de eersteklassers vrezen voor lege tribunes? "We voelen ons fel bedrogen, maar supporteren zit in de genen", klinkt het in een rondvraag bij 8 supportersfederaties.

  De bevindingen van de supporters in een notendop:

  • Hoog tijd dat er met de grove borstel door het Belgische voetbal wordt gegaan.
  • Er wordt over het fraudedossier gesproken met de supporters, maar vanaf het eerste fluitsignaal telt enkel de wedstrijd.
  • Clubliefde zal alles overwinnen.

  Antwerp: "Elk dekseltje van elk potje moet opengetrokken worden"

  "Het fraudedossier? We focussen ons op de wedstrijd, maar we houden wel in het achterhoofd dat er iets gebeurd kan zijn", zegt Julien De Ridder, ex-voorzitter van supportersfederatie FASC (Antwerp). "Elke club moet zich zorgen maken, want ze handelen allemaal met makelaars."

   

  "Ik kan me voorstellen dat het niet meer hoeft voor supporters van de betrokken clubs. Ik hoop dat elk dekseltje van elk potje opengetrokken en opgekuist wordt."

   

  "Ook als Antwerp-supporter hebben we al wat watertjes doorzwommen, maar ik maak me nu heel weinig zorgen. Geysens is wel zeer kapitaalkrachtig, maar die zal zich niet verbranden. Al is D'Onofrio ook niet onbesproken in het voetbal."

  Genk: "Supporteren zit in de genen"

  "Wij voelen ons als supporter fel bedrogen, want we duwen veel centen in het voetbal", zegt Rudy Claessens van de overkoepelende supportersvereniging OSV (Genk). "Het blijft een circus."

   

  "Toch blijft het leuk om naar het voetbal te gaan, supporteren zit in de genen. Ik kijk nog altijd uit naar de wedstrijd, ook al kunnen we het slachtoffer zijn van bedrog. We kunnen alleen maar hopen dat Genk nooit is meegegaan in een verhaal van matchfixing."

   

  "Ik hoop dat er veel boven water komt en dat gerechtigheid zal geschieden. Dan kunnen we weer naar de essentie van het voetbal."

  AA Gent: "Geloofwaardigheid voetbal heeft deuk gekregen"

  "Het voetbalschandaal leeft zeker bij de supporters", zegt Filip Raes van de supportersfederatie van AA Gent. "Mensen voelen zich een beetje bedot, maar dat zie je niet aan het aantal toeschouwers. Mensen blijven naar het voetbal komen. Zodra de match op gang wordt gefloten, vallen de twijfels grotendeels weg en gaat iedereen op in het spelletje."

   

  "Toch heeft de geloofwaardigheid van het voetbal zeker een deuk gekregen. De rotte appels moeten eruit, zodat we weer met een propere lei kunnen starten. Ik houd mijn hart vast voor Gent, maar voorlopig lijken we niet in die mallemolen te zitten."

  Standard: "Clubliefde zal altijd overwinnen"

  "In de bus wordt best veel over het fraudedossier gepraat, maar tijdens de match is iedereen geconcentreerd op het spel", zegt Ben Quirijnen, voorzitter van Standard De Kempen. "Ik kan zelf nog genieten van het voetbal. Ik heb niet het gevoel dat er vreemde dingen zullen gebeuren als ik zaterdag naar Standard kijk."

   

  "Er zullen zeker dingen gebeurd zijn die absoluut niet kunnen. Standard heeft er vroeger met Waterschei ook aan meegedaan. Maar ik merk niet dat er supporters zijn die niet meer willen komen. Het stadion zit altijd zo goed als vol."

   

  "De clubliefde zal altijd overwinnen. Dat is voor eeuwig en altijd. Ik ben fan van Standard en niet van de mensen die de club beheren."

  Club Brugge: "Ik ga mijn club nooit de rug toekeren"

  De supporters van Club Brugge "lachen meer met het schandaal dan erover te spreken". "Er wordt nog altijd met ongeloof op gereageerd", zegt Frederik Van Eenoo van The Locals 78 (Club Brugge). 

   

  "Sport draait rond geld en dan is er altijd de mogelijkheid dat er dingen onder tafel worden geregeld. Men lijkt de essentie van de sport wat vergeten: prestige, niet geld."

   

  "Toch kijk ik nog altijd gepassioneerd naar het voetbal. Het is een manier van leven voor mij. Ik zal teleurgesteld zijn als er bij Club Brugge iets naar boven komt, maar ik zal de club nooit mijn rug toekeren."

  KV Mechelen: "Een supporter leeft voor zijn club"

  "Uiteraard wordt er over het fraudedossier gesproken", is Hans De Decker van het supportersorgaan Malinwa duidelijk. "We hopen dat als het deksel opengetrokken wordt, alles naar boven komt en niet slechts één club wordt geviseerd. Laat de storm maar eens overal waaien."

   

  "Maar de wedstrijd primeert nog altijd bij de supporters. Eenmaal de match aan de gang is is, vergeet je alles wat er gebeurt. Dan proberen we achter de ploeg te staan en te genieten van het spel. Emoties hebben dan de bovenhand."

   

  "Er zullen wel supporters zijn die afhaken, maar voorlopig heb ik daar geen weet van. Een supporter leeft voor zijn club. Die club en die kleuren zijn heilig. Bij Mechelen overwint de clubliefde, daar wil ik mijn hand voor in het vuur steken."

  Waasland-Beveren: "Vertrouwen in de club zal wel zoek zijn"

  "Omdat we bij Waasland-Beveren min of meer betrokken partij zijn bij het fraudedossier, wordt er veel over gesproken", zegt Ronny Vanderbiesen van de Freethielvrienden. "Onze voorzitter is een aimabele man, dan is het toch schrikken als hij genoemd wordt in verband met matchfixing."

   

  "Als supporters voel je je toch wat bedrogen op zo'n moment. We hebben al zo'n moeilijke periode gehad met de fusie. Daar zijn we doorgesparteld en nu worden we genoemd in eventuele matchfixing. Dat is een wrang gevoel."

   

  "Clubliefde zal altijd bestaan, maar als blijkt dat het voltallige bestuur er weet van had, dan zal het vertrouwen weg zijn. Je probeert nog op een onbevangen manier naar het voetbal te kijken, maar bij dubieuze fases zie je meteen twijfel in de reacties van de supporters."

  Zulte Waregem: "Niemand had gedacht dat het zo ver zou gaan"

  "De supporters volgen het dossier op de voet. Omdat we momenteel onderaan bengelen, wordt met argusogen gekeken naar wat er bij Moeskroen en Waasland-Beveren gebeurt", zegt Geert Titeca van de supportersfederatie van Zulte Waregem. 

   

  "Ik ga niet zeggen dat ik nu op een andere manier naar het voetbal kijk. Met de affaire-Decuyper hebben we wel al wat ervaring met wantoestanden, maar niemand had gedacht dat het zo ver zou gaan."

   

  "Toch merk ik niet dat de supporters nu afkerig staan tegenover het voetbal. Ik zal niet zeggen dat clubliefde alles overwint, want tijdens de periode-Decuyper hadden we er ook even geen zin meer in. Maar de club primeert. Dat zie je ook bij KV Mechelen."

  De advocaat van Dejan Veljkovic - een voetbalsupporter - is zijn geloof in het voetbal verloren na wat hij te horen kreeg van zijn cliënt. "Ik ga nooit meer op een onbevangen manier naar een wedstrijd kunnen kijken", zegt Kris Luyckx.

  Hoe kijk jij hiertegen aan?

  Deel uw mening: