• home
 • video
 • pas verschenen

  WK cyclobal (wat?) in Luik: pakt België eerste medaille sinds 1995?

  Cyclobal

  Brecht Damen en Niels Dirikx aan het werk op het WK. Wordt dit hun jaar?

  Komend weekend worden in Luik de Wereldkampioenschappen indoorwielrennen georganiseerd. België neemt deel aan het kunstwielrijden en het cyclobal.

  België heeft 5 deelnemers aan het WK indoorwielrennen: 3 in het kunstwielrijden en 2 in het cyclobal. Vooral in die laatste sport hebben de Belgen kansen. De hoop rust op de schouders van Brecht Damen en Niels Dirikx. Maar wat is cyclobal?

   

  "Het is heel eenvoudig: voetbal op een fiets", zegt Dirikx aan Sporza. "Je speelt in een team van 2 en het doel is om de bal, die niet is opgevuld met lucht maar met paardenhaar, in het doel van de tegenstander te trappen met je voorwiel."

   

  "De voeten mogen de grond nooit raken. De fiets ziet er dan ook anders uit dan een normale fiets. Er is een vast verzet, net zoals een pistefiets, en het zadel is naar achteren geplaatst. Eigenlijk gebruiken we dat zadel niet, maar je hebt er wel een nodig om van een fiets te kunnen spreken."

   

  "Een wedstrijd duurt 2 keer 7 minuten. Dat lijkt heel kort, maar als je aan het spelen bent, kan dat heel lang duren", lacht Dirikx.

  UCI-promofilmpje van het WK indoorwielrennen

  "We hebben ons nog beter voorbereid dan gewoonlijk"

  Maar waarom kies je er als jonge kerel voor om te gaan cycloballen? "Er was een club in onze buurt, dus dat was gemakkelijk. Brecht en ik zijn allebei op ons 9e al begonnen. De eerste jaren leer je vooral de basis: hoe moet je surplacen?, hoe spring je op je voor- en achterwiel?, hoe drijf je de bal op?,... Het duurt een tijdje voor je een wedstrijd kunt spelen."

   

  Dirikx en Damen staan al een paar jaar op eenzame hoogte in België, maar willen nu ook aansluiten bij de wereldtop. "Het is onze 6e deelname aan een WK. Vorige keer waren we 5e. Nu willen we minstens even goed doen. Omdat het een WK in eigen land is, hebben we ons nog beter, nog professioneler voorbereid. Hopelijk loont dat."

  "Oostenrijk is de grote favoriet"

  België is ingedeeld in de A-groep, met de beste 6 landen van de wereld. "Oostenrijk is de grote favoriet, kort gevolgd door Duitsland. De andere 4 landen zijn aan elkaar gewaagd. De top is wel een stuk breder geworden dan de voorbije jaren."

   

  5 keer keerde België met een medaille terug van het WK, 5 keer een bronzen medaille. De laatste plak dateert wel al van 1995, voor het duo Mottet/Covent. "Ik wil mij niet laten verleiden tot grote uitspraken, maar als het wat meezit, zit een medaille er misschien wel in."

  Verslag van de WK-finale van 2017 (Duitsland-Oostenrijk)