• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ik kan niet ontkennen dat mijn liefde voor het voetbal zwaar op de proef wordt gesteld"

  Peter Vandenbempt.

  Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt.

  "Na de gesprekken met meneer Veljkovic moet ik zeggen dat ik mijn geloof in het voetbal verloren heb", vertelde de advocaat van spijtoptant Dejan Veljkovic dinsdag. Loopt commentator Peter Vandenbempt sinds het uitbreken van het voetbalschandaal ook met een ongemakkelijk gevoel rond? "Je zit natuurlijk met een soort van onbehagen en je stelt je veel vragen. Dat is normaal. Alleen: zodra de match begint, dan ga je er toch weer in op."

  "Neen, ik vraag me niet af bij elke fout wat er gebeurt"

  Sinds het uitbreken van de affaire heb ik zo'n 25 matchen becommentarieerd. Als ik daar elke keer met een wrang gevoel zou zitten, dan zou ik het niet meer volhouden. Neen, ik zit me niet bij elke beweging, fout of beslissing van de scheidsrechter af te vragen wat hier gebeurt. Dat niet.

   

  Maar dat mijn liefde en passie voor het voetbal toch zwaar op de proef worden gesteld, dat kan ik niet ontkennen. En dan heb ik het niet zozeer over witwassen en fraude. Daar ben ik niet van achterover gevallen. Dat makelaars alles bepalen, dat clubs er met hun handen en voeten aan vastgebonden zijn, daarvan kan ik niet zeggen dat het allemaal nieuw is.

   

  Misschien wel de schaal waarop het gebeurde. Als ik lees welke enorme sommen cash geld Veljkovic aan het gerecht zal overlaten, daar breekt mijn klomp van. Dat het nog corrupter en rotter was dan we misschien dachten, dat wel. Maar het is vooral, en dat heb ik vanaf de eerste dag gezegd, dat scheidsrechters ook in de slag zitten. Dat vind ik heel raar.

   

  Ik heb op het einde van vorig seizoen enkele matchen van KV Mechelen gedaan. Als je dan weet dat er geprobeerd is om te vervalsen, dan voel ik me natuurlijk onwaarschijnlijk bedrogen. 

  Peter Vandenbempt.

  Voetbalcommentator Peter Vandenbempt op het voorbije WK in Rusland.

  "Niet met hetzelfde enthousiasme, maar ook niet met tegenzin"

  Ik kan niet zeggen dat ik nog met hetzelfde enthousiasme naar wedstrijden rijd. Maar voor alle duidelijkheid: ook niet met tegenzin. Het is niet dat ik plots mijn beroep in vraag stel en me afvraag of ik daar de rest van mijn werkleven mee bezig moet zijn.

   

  Je zit natuurlijk met een soort van onbehagen en je stelt je veel vragen. Dat is normaal. Alleen: zodra de match begint en de schoonheid van het spel primeert, dan ga je er toch weer in op. 

   

  Ik heb me tijdens Zwitserland-België ook geen seconde afgevraagd of dit normaal was, want het was toch een vrij ongewoon scoreverloop. Je kunt toch nog genieten van de onvoorspelbaarheid van het voetbal. Want dat blijft. Je kunt ook gelovig zijn en niets met de kerk te maken hebben.

   

  Ze zullen toch al van ver moeten komen om mijn liefde voor de zuivere sport kapot te krijgen. Dat zal niet gebeuren bij mij. Het helpt natuurlijk wel als je er al niet te naïef in staat. Het is niet dat ik plots dacht: oei, er gebeuren rare dingen, er worden matchen geregeld. Zo naïef ben ik na 25 jaar in het vak ook niet.

  Ik kan niet zeggen dat ik nog met hetzelfde enthousiasme naar wedstrijden rijd. Maar voor alle duidelijkheid: ook niet met tegenzin. Het is niet dat ik plots mijn beroep in vraag stel.

  Peter Vandenbempt

  "Het is zoals in de koers"

  De schoonheid van het voetbal, de prachtige technische geste, de knal in de kruising, die fantastische dribbel of de parade van de doelman: dat blijft. Het is de basis van de passie voor het vak. 

   

  Het is zoals in de koers. Zodra ze beginnen te koersen tegen elkaar, heb je toch weer die schoonheid van de renner op de fiets, het ploegenspel, ... Dat blijft primeren.

  "Met terugwerkende kracht depressief?"

  Of het voetbal nu op een andere manier beleefd zal worden? Dat weet ik niet. Ik neem aan dat Veljkovic veel duidelijkheid zal scheppen, wat goed is. Als daardoor veel aan het licht zal komen, is dat uitstekend.

   

  Maar ik houd er mijn hart wel een beetje voor vast hoeveel kampioenschappen van de voorbije jaren vervalst zijn. Was dat dan alleen in de strijd om het behoud of ook in de strijd voor een Europees ticket of de titel? Dat zou het voetbal veel grotere schade toebrengen.

   

  Ik ben benieuwd hoe Veljkovic kan uitleggen hoe vaak hij de voorbije 15 jaar is tussengekomen om het kampioenschap te regelen. Dan zouden we misschien toch nog met terugwerkende kracht depressief kunnen worden, als we vaststellen dat het schering en inslag is geweest.

  "Supporters kunnen een krachtig signaal geven door thuis te blijven"

  Ik denk nu vooral aan de reactie van de supporter. Daar kijk ik naar uit. Mensen zijn verontwaardigd, ontgoocheld en geschandaliseerd. Maar ik kan alleen maar vaststellen dat ze niets doen met hun woede. Want ze zijn in de eerste plaats supporter en ze blijven naar hun club kijken. De liefde voor het voetbal overwint altijd alles, elke tegenslag en elke ergernis.

   

  Je zou ook kunnen zeggen, zeker na de weinig bemoedigende afloop van de vergadering van de Pro League, dat de supporters een krachtig signaal kunnen geven. Journalisten kunnen schrijven, commentatoren kunnen roepen en de politiek kan van zijn neus maken, maar supporters kunnen een krachtig signaal geven door thuis te blijven.

   

  Maar dat zullen ze niet doen. Voor veel mensen is dat een deel van hun leven. Ze zullen het voetbal nooit de rug toekeren. Dat is enerzijds goed, maar anderzijds is dat een deel van het drama. Want mensen die deze sport om zeep helpen, weten dat en maken er misbruik van. Ze weten helaas dat ze zich alles kunnen veroorloven, dat ze eigenlijk kunnen doen met de supporters wat ze willen.

  Supporters zullen het voetbal nooit de rug toekeren. Dat is enerzijds goed, maar anderzijds is dat een deel van het drama.

  Peter Vandenbempt

  "Pas de dag waarop de supporter afhaakt, wordt het voetbal comateus"

  Het zou mij verbazen, mocht er de komende tijd ineens minder volk naar het voetbal gaan kijken. Het zou pas dan zijn dat iedereen in het voetbal beseft dat er iets moet veranderen.

   

  Hoe je het ook draait of keert: pas de dag waarop de supporter afhaakt, wordt het voetbal comateus. Je kunt iedereen oppakken, maar de bal blijft altijd rollen als de supporter opdaagt.

  Peter Vandenbempt

  POLL: Hoe kijk jij hier tegenaan?