• home
 • video
 • pas verschenen

  Domenico Olivieri over Italië: "Twijfel aan ommekeer zoals bij Oranje"

  " "

  Sensi (23) in duel met Pulisic in Genk.

  Italië heeft gisteren in een oefenduel in Genk de VS met 1-0 geklopt. Pas in de 94e minuut gaf een sterke Club-doelman Ethan Horvath zich gewonnen. Domenico Olivieri, de Belgisch-Italiaanse assistent van Genk-coach Philippe Clement, was in het stadion en bekeek voor ons de Squadra Azzurri in opbouw: "Er is een gebrek aan topspitsen."

  Het gemiste WK is bij Italië nog altijd niet volledig verteerd, bondscoach Roberto Mancini werkt aan een verjonging, maar de wederopbouw loopt niet van een leien dakje. Sinds de blamerende WK-barrages een jaar geleden tegen Zweden kon Italië maar 3 keer winnen in 11 duels: in oefenmatchen tegen Saudi-Arabië (2-1) en gisteren tegen de VS en 0-1 in de Nations League in Polen.

   

  In Genk won Italië alvast verdiend, weet Olivieri, ondanks de late 1-0: "Ze hadden het meeste balbezit en probeerden van achteruit te voetballen. De Amerikanen kwamen er sporadisch uit. Italië had kansen genoeg, maar het rendement was veel te laag."

   

  "Het was wel aangenaam om naar te kijken: bij momenten speelden ze goed voetbal, al was het soms ook te traag en te slordig."

  " "

  Domenico Olivieri, assistent bij Genk.

  "Op dit niveau moet je je kansen afmaken"

  Dat het lang 0-0 bleef, was de verdienste van Horvath: "Hij heeft zich in de kijker gespeeld. Maar ik bekijk dat langs de andere kant. Er is bij Italië een gebrek aan topspitsen en dat kwam gisteren weer tot uiting. Op dat niveau moet je ook kansen kunnen afmaken. Ik wil de prestatie van Horvath zeker niet minimaliseren, maar van zijn kansen had Italië er 2 of 3 moeten binnenschieten."

   

  "Je ziet dat dit Italië een ploeg in opbouw is. En het offensieve is een pijnpunt als je de laatste matchen bekijkt. Dat is toch een teken dat het scorend vermogen een gebrek is in deze ploeg." Italië scoorde 9 keer in 11 duels sinds maart en vaak maar 1 of geen keer per duel. 

  Mancini haalde er een paar jonge jongens bij (Barella, Chiesa, Grifo, Kean. Sensi, Politano, red). Olivieri: "Er waren jongens bij die we niet echt beter kennen na de match. Ik kende ze wel, maar ze spelen niet zo veel omdat ze bij een minder grote club spelen in Italië. Maar een Sensi en Barella vond ik bijvoorbeeld wel goed. Dat zijn jongens die kunnen doorgroeien in de Italiaanse ploeg."

  "Ik twijfel aan een ommekeer zoals bij Nederland"

  Kunnen we bij de Squadra Azzurra een ommekeer verwachten zoals bij Nederland? "Laat ons hopen, maar ik denk dat dat nog wel wat tijd nodig heeft. Het zal belangrijk zijn om een goeie EK-voorronde te spelen én het EK te halen. Ze moeten ons toch nog overtuigen. Er wordt aan gewerkt, maar ik twijfel aan een ommekeer in 1-2-3."