• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgian Cats: "Bij ons zal er geen hoogmoed of arrogantie in het team sluipen"

  Belgian Cats

  Kijk vanavond naar de nationale basketbalvrouwen op Sporza.

  Vanavond kloppen de Belgian Cats op de poort van het Europees kampioenschap basketbal. Als ze in Kortrijk winnen van Tsjechië is het ticket binnen. "Dat is ons plan", vertelt bondscoach Philip Mestdagh.

  EK-voorronde: groep G
      M M+ M- score ptn
  1. Tsjechië 5 5 0 +115 10
  2. BELGIE 5 4 1 +125 9
  3. Duitsland 5 1 4 -108 6
  4. Zwitserland 5 0 5 -132 5

  Bondscoach: "90 procent kans"

  Amper twee maanden na hun knalprestatie op het WK kunnen de Belgian Cats opnieuw schitteren. Vanavond willen ze zich plaatsen voor het EK van volgend jaar in Servië en Letland. Winst tegen groepsleider Tsjechië en de buit is binnen.

   

  Als de basketbalvrouwen met 6 punten verschil winnen in Kortrijk, sluiten ze groep G ook af als nummer 1. "Ik houd niet van rekenen. Winnen met 1 punt vind ik ook goed. Met 5 zeges tegen 1 nederlaag ga je altijd naar de eindronde. Dat is ons plan", legt bondscoach Philip Mestdagh uit.

   

  De Rode Duivels stonden er vorig weekend ook goed voor, toch lieten ze de Final 4 in de Nations League nog uit handen glippen. Mestdagh: "Ik denk niet dat er hoogmoed of arrogantie in onze groep zal sluipen. Daar waarschuw ik mijn speelsters ook voor."

   

  Tsjechië is nog ongeslagen. In Praag liepen de Belgian Cats tegen een 53-48-nederlaag aan. "Offensief speelden we er een povere partij", herinnert de bondscoach zich. "Met 48 punten bleven we onder ons niveau. Voor de 53 punten van Tsjechië wil ik wel tekenen, want aanvallend kunnen we veel beter. Als we top zijn, is Tsjechië speelbaar voor ons. Ik geef onszelf 90 procent kans."

  Meesseman: "Niet meer laten overdonderen"

  "We zullen ons spel moeten spelen", weet sterspeelster Emma Meesseman."In de heenmatch hebben we dat niet gedaan, toen hebben we ons laten overdonderen. Vanavond moeten we zelf het tempo opleggen. En de ballen binnen shotten natuurlijk."

   

  "Het zal een harde match worden, harder dan tegen Duitsland", denkt de Belgische international. "Als we met 6 punten verschil winnen, kunnen we groepswinnaar worden, maar we gaan niet rekenen. Met een zege gaan we ook al naar het EK."

  Kim Mestdagh wil de groep winnen

  Kim Mestdagh, de dochter van de bondscoach, is ambitieus. "We zijn bijna zeker van ons EK-ticket, maar we gaan voor de groepszege. Dat verhoogt ook onze kansen op een goede loting", vertelt de Belgian Cat.

  3.000 toeschouwers voor Belgian Cats

  De Belgian Cats spelen vanavond in Kortrijk in een uitverkochte zaal. 3.000 basketballiefhebbers, onder wie Kim Clijsters, zullen de vrouwen aanmoedigen.

   

  "De hype die we nu meemaken, vind ik ongelooflijk", glundert Philip Mestdagh. "Vier jaar geleden speelden we de EK-voorronde voor amper 20 toeschouwers, nu mogen we voor een volle en enthousiaste zaal aan de bak. Kippenvel."

   

  "Als je wint, ontstaat er altijd een hype", zegt Emma Meesseman. "Al denk ik ook dat we een aimabele ploeg zijn. We blijven met onze voeten op de grond, we maken tijd voor onze supporters en we serveren mooi basketbal."

  4 jaar geleden speelden we nog voor 20 toeschouwers.

  Philip Mestdagh

  België - Tsjechië live op Sporza

  Heeft u geen ticket kunnen bemachtigen voor België - Tsjechië? Stem dan vanavond om 20.20u af op Sporza.

   

  • televisie: zap naar het kanaal van Ketnet
  • computer, smartphone of tablet: op deze pagina/app bent u aan het juiste adres

  Belgian Cats klopten zaterdag Duitsland op weg naar het EK:

  Belgian Cats willen scoren op EK en dromen (maar niet te hard) van Tokio 2020: