• home
 • video
 • pas verschenen

  Juve-topman Agnelli ontkent Super League-plannen: "Wij blijven UEFA trouw"

  " "

  Andrea Agnelli is voorzitter van Juventus én de European Club Association.

  Voorzitter Andrea Agnelli van Juventus heeft gisteravond op de BBC gezegd dat de Italiaanse kampioen niet betrokken is (geweest) bij gesprekken over een exclusieve Europese Super League. Zijn club wil de UEFA-competities niet verlaten.

  Begin deze maand kwam het Duitse magazine Der Spiegel met info van het klokkenluidersplatform Football Leaks naar buiten dat er plannen zouden bestaan om een Europese Super League te creëren.

   

  Der Spiegel en ECI (Europe Investigative Collaborations) citeerden gelekte documenten dat het Spaanse bedrijf Key Capital Partners voor Real Madrid een plan had geschetst.

   

  Volgens dat plan zouden 11 Europese topclubs vanaf 2021 een Super League oprichten, het jaar waarin de huidige Champions League-overeenkomst over format en inkomsten eindigt.

   

  Juventus werd genoemd als 1 van de 11 toekomstige stichters voor de afgescheurde en gesloten topcompetitie. Maar Agnelli vertelde gisteren dat zijn club niet betrokken is geweest bij dat document. "Ik kan bevestigen dat we dat document nooit gezien, besproken of meegecreëerd hebben."

   

  "We zijn volledig trouw aan de UEFA om met het voetbal vooruit te gaan", aldus Agnelli, die ook voorzitter is van de ECA (European Club Association). De ECA verenigt meer dan 200 Europese clubs.

  UEFA-voorzitter herhaalt njet, maar denkt aan 3e clubcompetitie

  De BBC sprak ook met UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Die herhaalde dat de Europese bond zich buigt over nieuwe plannen voor de clubcompetities, maar dat van een Super League geen sprake kan zijn.

   

  "De Super League zal niet gebeuren. Het is fictie of een droom. We hebben bepaalde ideeën. Deelname is belangrijk. Iedereen zal de kans hebben om in elke Europese competitie mee te doen."

   

  De UEFA organiseert momenteel de Champions League en de Europea League, maar volgende maand zou er gestemd worden over een derde competitie. Daarmee wil Ceferin inspelen op enkele groeiende voetbalmarkten: "We denken aan Polen met 60 miljoen inwoners, we denken aan Turkije, Rusland..."

   

  Agnelli heeft daar volgende bedenking bij: "Als je meer internationaal voetbal wil, zou dat hand in hand moeten gaan met minder wedstrijden in je thuiscompetitie. Dat moet bekeken worden."