• home
 • video
 • pas verschenen

  Gumienny over eerherstel Vertenten en Delferière: "Heel moeilijk verhaal"

  " "

  Vertenten (l) vecht zijn ontslag als KBVB-ref aan, Delferière (r) blijft tijdelijk geschorst.

  Hebben Bart Vertenten en Sebastien Delferière nog een toekomst als scheidsrechter? De 2 geviseerde refs in het voetbalschandaal zetten stappen om in ere hersteld te worden. "Persoonlijk denk ik dat dat een heel moeilijk verhaal zal worden", zegt ex-topscheidsrechter Serge Gumienny.

  Vertenten en Delferière worden in het grote fraudeonderzoek, dat vorige maand losbarstte, verdacht van omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. Delferière was snel vrij onder voorwaarden, Vertenten zat tot vorige week in de cel. Na zijn vrijlating zei zijn advocaat Hans Rieder dat hij het ontslag van Vertenten als ref bij de KBVB zal aanvechten.

   

  Volgens de advocaat van Delferière is er voor zijn cliënt al een procedure geweest bij de arbeidsrechter. Er is overeengekomen dat hij tijdelijk geschorst blijft, maar er voorlopig geen ontslag komt.

   

  Kunnen de 2 eigenlijk nog normaal functioneren op het veld? "Dat wordt heel moeilijk", zegt Gumienny in De wereld vandaag op Radio 1. "Omdat het voor de scheidsrechter sowieso al een moeilijke job is als er geen enkele smet op je naam kleeft. Na dit verhaal denk ik toch dat er bij de publieke opinie een soort van partijdigheid zal kleven op hun naam, als ze bijvoorbeeld nog een fout zouden maken als scheidsrechter."

  " "

  Serge Gumienny stopte vorig jaar als topscheidsrechter.

  "Weer opnemen in scheidsrechterskorps is ook moeilijk verhaal"

  De publieke opinie, dat zijn de supporters. Maar hoe kijkt het scheidsrechterskorps tegen de zaak aan? "Ik denk dat daar toch ook wel met grotere ogen gekeken is naar wat tot nu toe allemaal aan het licht gekomen is."

   

  "Ook al zouden de jongens totaal onschuldig bevonden worden, denk ik dat het ook in het scheidsrechterskorps nog altijd een moeilijk verhaal zal zijn om hen weer volledig in het team te integreren."

   

  Als de arbeidsrechter ingaat op de eis tot eerherstel, hoe moet scheidsrechtersbaas Johan Verbist daar dan mee omgaan?

   

  Gumienny: "Ik ben geen specialist arbeidsrecht, maar ik weet niet of een arbeidsrechtbank dat zou afdwingen. Ik denk dat men eerder zal kijken naar een financiële schadevergoeding als zij ten onrechte ontslagen zouden zijn."

   

  "Als ik zelf scheidsrechtersbaas zou zijn, denk ik dat ik het ook zeer moeilijk zou hebben om de jongens opnieuw in de groep op te nemen."

   Ik denk eerder aan een financiële schadevergoeding als zij ten onrechte ontslagen zouden zijn.

  Serge Gumienny

  "Ongepaste contacten"

  Gumienny zei daags na het losbarsten van de affaire al dat het ethisch moeilijk ligt om terug te keren.  De twee refs hadden contacten met makelaar Veljkovic, een spilfiguur in het fraudedossier.

   

  Gumienny herhaalt: "Er zijn toch een aantal dingen aan het licht gekomen, zoals hun contacten met managers, waarvan men in de scheidsrechters- en voetbalwereld zegt dat ze eigenlijk niet gepast zijn als scheidsrechter."

  Er zijn toch een aantal dingen aan het licht gekomen, zoals hun contacten met managers, waarvan men in de scheidsrechters- en voetbalwereld zegt dat ze eigenlijk niet gepast zijn als scheidsrechter.

  Serge Gumienny